Много жени се борят с различни типове менопаузални симптоми, с предменструален синдром или дори с проблеми с фертилността, дължащи се на хормонален дисбаланс. Макар и по-рядко, дисбаланс на половите хормони днес се установява и при все повече мъже и провокира своите отчетливи симптоми.

 

И при двата пола хормоналният дисбаланс се дължи най-често на временно разстройство във функциите на ендокринната система.


 

Добрата новина е, че това разстройство често е лесно за овладяване, а помощ в тази насока може да се получи и от чисто природни продукти – например от някои достъпни билки.

 

Листа от малинов храст
Освен вкусни плодове малиновият храст може да осигури и ароматен и полезен чай. Той се ползва успешно за подобряване състоянието на пикочополовата система при жените. Благоприятният му ефект се асоциира с подобряване на кръвоснабдяването в областта на гениталиите при жените и стимулиране дейността на жлезите, секретиращи половите хормони. Редовната консумация на запарка от малинови листа е показана за стимулиране на фертилността и лактацията и за превенция на проблеми с бременността и менструацията. Тези ефекти се асоциират с позитивното влияние върху хормоналния баланс на жената.

 

Бял трън (Магарешки бодил)
Това е една от най-полезните за черния дроб билки, а добре функциониращият черен дроб е ключово условие за поддържане на хормоналния баланс и при двата пола. Това се обяснява с мощната филтрираща функция на черния дроб, която помага за улавяне и изнасяне от организма на хормоните, които са с по-висока от нормалната концентрация. Освен това черният дроб елиминира тежки метали и токсини, които повлияват негативно хормоналната секреция и може да нарушат баланса.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Овесена слама
Може и да не е типична билка, но сламата на овесените класове е много мощно природно средство за поддържане на хормоналната секреция и при двата пола. Клиничните проучвания показват, че тя стимулира дейността на ендокринната система с позитивен ефект върху всички жлезисти органи. Благодарение на този си ефект и на високото съдържание на калций, магнезий и силиций, овесената слама носи ползи за косата, кожата, ноктите, холестерола и сърдечната дейност.

 

Поддържането на хормоналния баланс и решаването на проблемите със секрецията на жлезите невинаги изисква медицински средства. Преди да се пристъпи към тях е добре първо да се опита ефектът от силата на някои природни средства като тези билки.