1. Кърменето изгаря между 500 и 600 калории на ден. Това означава, че някои майки могат да намалят теглото си без допълнителни упражнения.

 

2. Кърмата съдържа живи клетки, включително стволови клетки. Тя съдържа антитела и бели кръвни клетки, които помагат на бебето да се бори с инфекциите, намиращи се във външната среда. Първото мляко на майката - коластрата, съдържа протеини, които са от изключително важно значение за здравето на бебето, тъй като те предпазват от бактерии. Коластрата съдържа също 10 пъти повече бета-каротин от обикновеното мляко, както и по-високи нива на витамин Е и цинк.


 

3. Вкусът и миризмата на кърмата се променят в зависимост от храните, които майката консумира. Тя може дори да промени цвета си - от бял на зелен, син и жълт цвят.

 

4. Количеството кърма, което се произвежда, няма нищо общо с размера на гърдите. Дори жените с малки гърди могат да произведат достатъчно количество кърма за рожбите си, а дори и повече, отколкото жените с по-голям бюст. 75% от майките обаче произвеждат повече мляко в дясната си гърда.


5. Интересен факт е, че мозъкът освобождава хормоните пролактин и окситоцин по време на кърмене, които облекчават чувството на стрес и тревожност. Окситоцинът има успокояващ ефект върху здравето на майката, тъй като намалява сърдечната честота и кръвното налягане, а на бебето действа отпускащо. Поради тази причина бебетата често заспиват след кърмене.

 

6. Освен това майките, които кърмят, имат по-малък риск от развитие на рак на гърдата, рак на яйчниците, сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и следродилна депресия. Колково повече кърми една жена през живота си, толкова по-защитена е.

 

7. За бебето също е полезна кърмата, тъй като освен да го предпазва от бактерии, тя намалява риска от често срещани детски заболявания като ушни инфекции, респираторни инфекции и други.

 

8. Известно е, че майчиното мляко също е ефективно за лекуване на очни инфекции и помага за заздравяването на рани и изгаряния по-бързо. Кърмата е наистина чудотворна течност с много приложения!

 

9. Кърмата също така съдържа хормони като мелатонин, помагащ на бебето да формира свой циркаден ритъм, тироксин, лептин и ендорфини.