Смятате ли за странно, че в кърмата има толкова много мазнини? Мислите, че изглежда като вода или като обезмаслено мляко? Не е лесно да се разбере съставът на кърмата, защото той се променя през цялото време заедно с нуждите на детето.

 

Първото майчино мляко – коластра. Прословутата коластра е първото мляко, което се образува и отделя от гърдите. Няма спор в това, че тя е много полезна за новороденото. Тя има по-гъста консистенция от кърмата, както си я представяме всички. В началото действа като разхлабително средство, за да може бебето да отдели мекониума – първите изпражнения, които дълго време са стояли в червата му.


 

След 2,3 дни кърмата изглежда по-нормално – почти като обезмаслено мляко. Количеството на мазнините в кърмата не е постоянно. То се променя през целия ден, дори в рамките на едно кърмене. В началото кърмата е по-богата на захари, а задната кърма е богата на мазнини. Най-много мазнини съдържа млякото, когато бебето суче от „празна гърда“.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Много майки казват, че вечер имат по-малко кърма. Тук количеството е за сметка на качеството. Ако бебето е спокойно след кърмене и заспива с блаженство, това е знак, че всичко е наред. Това е в рамките на нормалното. Богатата на мазнини кърма действа приспивно за кърмачето. Можете ли да си представите по-удовлетворяваща гледка от тази на детето ви, което заспива с главичка на една страна и полуотворена уста, като последната капчица мляко блести на долната му устна? Бъдете сигурни това е истинското щастие!

 

Независимо от посочените изменения, съставът на кърмата не се променя драстично от ден за ден. Дори да не консумирате мазнини, вие разграждате от запасите, които имате. Маслеността на млякото ви може да намалее, ако кърмите дълго време, особено когато детето отдавна е започнало да приема и друга храна. Тогава то вече може да си набавя мазнини от други източници. Но само майчиното мляко може да му даде специфични антитела, които го предпазват от болести. От тях детето ще има нужда дълго време.

 

Съвет. Ако бебето не може или не иска да суче и по една или друга причина се изцеждате, отделяйте предната от задната кърма и наблягайте на богатото на мазнини мляко, особено, ако детето има нужда да наддава на тегло.

 

Млечна захар и други въглехидрати. Помислете върху факта, че ембрионът е получавал храна непрекъснато и денем и нощем. Той не изпитва глад. Всички необходими вещества си е набавял чрез кръвта на майката. И изведнъж това му е отнето. Между храненията изминават часове. Кое е това, от което бебето има най-спешна нужда, когато най-накрая му се даде нещо за ядене?

 

Когато то се чувства изтощено от глад? Да, бебето има нужда от нещо, което да повиши кръвната захар. За това е добре да се знае, че в майчиното мляко има изобилие от захар, особено в предното мляко, което се отделя в начало на всяко кърмене. Млечната захар мигновено се всмуква от стомахчето и червата на бебето, дава му сили да продължи да суче и да си набави всички вещества, които се съдържат в майчиното мляко. Но първоначално кърмачето има нужда от захар. Колко добре е организирано всичко!

 

В кърмата има много видове захари. Млечната захар, лактозата е най-важната за храненето. Тя допринася например за това калцият в млякото да се усвои лесно от бебешкия организъм. Останалите захари имат други ценни свойства. Например те осигуряват благоприятна среда за полезната бактерия Lactobacillus bifidus в червата на детето. Млечните захари съдействат благотворните бактерии да доминират над останалите и да допринасят за доброто храносмилане на кърмачето.