Протеинът като храна. Достатъчно е само да кажем, че доносените кърмени деца черпят от протеина, съдържащ се в кърмата. По-големите количества протеин са натоварващи за тях. В кравето мляко има твърде много протеини за малките човешки бебета. За това в миналото, когато то се използвало като храна за пеленачета, хората са се научили да го разреждат с много вода. Но тогава млякото давало твърде малко енергия, ето защо трябвало да се добави захар. Така продължили усилията за добиването на изкуствена храна, наподобяваща майчиното мляко.

 

Преждевременно родените деца имат нужда от допълнителни протеин. В това отношение природата е толкова гениално устроена, че жените, които раждат по-рано, произвеждат мляко, съдържащо повече протеини. Ето защо недоносените деца трябва а бъдат захранени с мляко от майка си колкото се може по-бързо.


 

Майчиното мляко отговаря по-добре на техните нужди, отколкото млякото на майки на по-големи деца от млечна банка. Деца, които са родени твърде рано и при нормални условия са щели да се хранят от майчиния организъм, имат нужда от допълнителна добавка на протеин.

 

Желязо, други минерали и микроелементи. Нивата на желязо при бебета до 6 месеца са по-ниски от тези при възрастни и по-големи деца. Желязото, което се съдържа в кърмата се усвоява в най-голяма степен от червата на бебето – над 50%. Желязото от адаптираните млека се усвоява около 10%, а при хранене с краве мляко усвояването на желязото е не повече от 4%.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Освен това при недоносените бебета червата все още не са съзрели и не е извлечен сериозен запас желязо от утробата на майката. Понякога на тях трябва да се дава допълнително желязо. Много важно е да не се прекалява, защото това е предпоставка за развитие на вредни бактерии в червата на малкото.

 

Майчиното мляко съдържа много минерали, от които детето има нужда и всички те са в необходимите количества. Цинкът например е важен микроелемент. Той е полезен за кожата, противодейства на изсушаването ѝ, допринася за по-лесното зарастване на раните и растежа като цяло. Цинкът в кравето мляко е свързан в големи молекули, които червата на детето не могат да разградят и усвоят. Та нали те са предназначени за стомахчето на телето.

 

Затова цинкът в майчиното мляко е под такава форма, подходяща за лесно усвояване от бебето. Случва се някои кожни заболявания при децата на изкуствена храна да се овладеят с помощта на кърма, което дава добър ефект.

 

Кърмата съдържа абсолютно всички минерали и микроелементи, които са необходими за нормалното развитие на бебето до 6-месечна възраст. Кърмещата майка трябва да се храни здравословно. Това е полезно както за бебето, така и за нея.

 

Витамини. В общи линии, майчиното мляко съдържа всички витамини, от които кърмачето има нужда. Това никак не е изненадващо, нали? Единствено изключение прави витамин D, витаминът, който се съдържа в рибеното масло и който е необходим за натрупването на калция в структурата на костите.

 

Най-естественият начин за набавянето му е чрез слънчевата светлина. Достатъчно е излагането на слънце на лицето, ръцете и краката за половин до един час на седмица. Много важно е да се знае, че бебетата не бива да се излагат дълго време на пряка слънчева светлина или да се претоплят! Липса на витамин D се наблюдава в страни, в които има дълги периоди без слънце или с кратко слънцегреене. 

 

В нашата страна повечето педиатри препоръчват редовен прием на витамин D до навършване на една годинка.

 

Другият витамин – тема на оживени дискусии сред специалистите е витамин K. В редки случаи коагулацията или съсирването на кръвта, може да не се осъществява особено успешно при новородените. Постепенно в червата на кърмачето се образува витамин K, който допринася за коагулацията. Може би сте забелязали в епикризата от болницата, че на бебето е било дадено витамин K?!

 

Това се прави, за да се предотврати кървене при новородените. Въпросът с даването на витамин К не е от компетенцията на родителите или тяхно задължение. Това е отговорност на неонатолозите в болничното отделение.

 

Майчиното мляко съдържа всичко необходимо за кърмачето, включително и що се отнася до витамини и микроелементи. Не бързайте със захранването и даването на сок на 3-месечното си бебе. По-добре го изпийте вие, ценните витамини и минерали ще достигнат до него чрез кърмата.

 

Течности. Много е спорен въпросът относно това да се дава ли вода на кърмачето. Единият лагер твърди, че водата е важна за организма и не бива да се пропуска. Другият лагер е на мнение, че кърмачето получава необходимите течности от майчиното мляко и предлагането на вода би намалило количеството на кърмата, което бебето ще изсуче. Истината е може би някъде по средата. Няма нищо лошо в това да предложите вода на новороденото си бебе. Ако то има нужда ще пие, ако няма, то няма смисъл да го насилвате.