С помощта на очите получаваме до около 70–80% от информацията, която се приема общо от всички сетивни органи – кожа, слухов апарат, вкус и мирис. Доброто зрение има значение не само за ориентирането ни, но освен това се отразява на цялостното психично и двигателно развитие на детето. Проучвания отчитат, че тези, които са родени със зрителни проблеми, прохождат по-късно и по-бавно развиват речника си от думи.


При бебетата умората на очите, която предизвиква търкане се дължи обикновена на нуждата от сън, но при малките деца причината може да бъде и от прекомерната употреба на дигитални устройвства в случай, че родителите често прибягват до това да им ги дават.


Слъзният филм, който покрива лигавицата на очите, се изпарява при по-продължително излагане на вятър, поради което при разходки е добре да се избира или по-кратко времетраене навън в количката или използването на протектори от вятър. Търкането стимулира сълзене, което възстановява влажността, поради което се смята за физиологично и бебето го преустановява бързо след прибиране вкъщи.Енергичното и непрестанно търкане е възможно да се дължи на попадане на чуждо тяло. Други прояви са силен плач, както и изразено зачервяване. В тези случаи търкането може да навреди допълнително, поради риск за нараняване на роговицата, поради което се препоръчва своевременното изваждане на попадналите частици с чиста, мокра кърпа.


Амблиопията или известна повече като „мързеливо“ око също може да стане причина за често търкане на очите. Други симптоми са нуждата от страна на детето да приближава или отдалечава книжка, докато я разглежда, както и честото отместване на главата от страницата, която следи. Освен това често е налице присвиване на очите и въртене на главата.


Алергиите са по-често рядкост във възрастта от 0 до 12 месеца или по време на адаптацията и развитието на бебето преди преминаването в периода на малко дете – от 1 до 3 години.


Растежът на зъби, макар и по-рядко, също може да стане причина за проявата на триене на очите. Обяснението е, че при възпаление на венеца, особено на зъбите на горната челюст, проявите на болка може да се усещат нагоре към корена на носа и дори към очите в някаква степен, която кара бебето или малкото дете да разтриват интензивно тези зони.


Така бебето се опитва да успокои болката, но често за родителите това е сигнал, че има някакъв проблем. Болката се повлиява добре от противовъзпалителни средства и при липса на секрети от очите – не се налага лечение, а просто изчакване, докато зъбът не пробие венеца.


Сравнително редки са случаите на т. нар. химически или медикаментозен конюнктивит, но все пак остават възможни. Поради което е добре отново да бъдат изключени, преди предприемане на мерки срещу триенето на очите. Най-често се дължи на даването на капки за очите при лечение на бактериална или вирусна инфекция. Но някои от съставките може да предизвиква дразнене, което усилва симптомите. След преустановяване на медикамента е възможно симптомите да персистират в рамките на 24 до дори 36 часа, поради чувствителната лигавица на окото.


Конюнктивите могат да бъдат както вирусни, така и бактериални. В някои случаи причината може да бъде гъбична. Най-често цветът на секрета насочва каква да бъде терапията, но значение има и микробиология на слъзен смив.


При конюнктивит, който се проявява малко след раждането е важно да се мисли и за предадена инфекция чрез родилния канал при естествено и нормално раждане. Не са рядкост хламидиалните конюнктивити, а симптомите най-често настъпват 5 до 12 дни след раждането.


Референции:
1. W. Sears, M. Sears; The Baby Book;
2. Conjunctivitis (Pink Eye) in Newborns, CDC;
3. Overview Lazy eye; NHS.