Бебето е крехък организъм, който изцяло е зависим от родителите. Тъй като то не може да говори, едно от основните средства за комуникация е плачът. Така то показва, че има нужда от Вашето внимание и грижа.

 

Бебетата могат да плачат за много и различни неща. В началото е особено трудно да се разпознаят различните видове плач. Впоследствие обаче това става много по-лесно, особено когато се развият и останалите средства за общуване – усмивки, зрителен контакт, жестове, звуци.


 

Ето някои от основните причини, поради които бебето плаче:

 

1. Глад

Това е първата причина за плач и неспокойствие при бебето, особено ако то е новородено. Колкото по-малко е бебето, толкова по-вероятно е плачът му да се дължи на глад. Причината е, че стомахът на бебето е малък и бързо се изпразва след нахранване. Тогавато започва отново да усеща глад. Това важи с особена сила, ако бебето е изцяло на кърма. Тя се усвоява по-бързо в храносмилателната система и затова кърмените бебета се нуждаят от по-често хранене в сравнение с изкуствено хранените. 


Повечето педиатри препоръчват храненето да става „на поискване”, особено ако бебето е кърмено. Когато се е нахранило, то само спира да суче, след което е спокойно и доволно.

 

2. Колики

Ако бебето е на възраст между 3 седмици и 3-4 месеца, плаче без видима причина, но иначе се храни добре, наддава на килограми и изглежда добре, то е много вероятно да има колики. В този период плачът може да е много продължителен и силен, бебето присвива крачета към корема си, свива ръцете в юмруци, извива се като дъга, може да почервенее. Обикновено след пускане на газове и дефекация настъпва поне за кратко успокоение.


Точната причина за коликите не е известна. Съществуват различни теории. Според някои учени това е физиологичен процес, главно поради високата честота на коликите при иначе здрави бебета.


Желателно е да заведете бебето на преглед, ако имате някакви притеснения или плачът е много продължителен и не преминава. Тогава е нужно да се изключат други възможни причини за него, като алергия към белтъка на кравето мляко, рефлукс, запек, а понякога и някои хирургични заболявания, изискващи навременно лечение.


Особено важно при продължителен плач от колики е да запазите Вашето психично благосъстояние. Плачът може толкова силно да повлияе на емоционалното състояние на родителите, че те несъзнателно да навредят на бебето. Това може да се прояви например като синдром на раздрусаното бебе, което настъпва при силно разклащане на бебето в опит да спрете плача. Ако усещате, че може да му навредите поради силния плач, оставете го настрани и се обадете веднага на близък за помощ. Запомнете, че коликите са временен процес, който преминава – бебето няма винаги да плаче така.


3. Нужда от внимание

Бебето се нуждае от достатъчно внимание, физически контакт и игри. Когато те не му достигат, то започва да плаче. Люлеенето на ръце, пеенето или говоренето могат да го успокоят.

 

Контактът кожа-до-кожа е доказано едно от основните средства за сближаване между бебето и родителите. То обича топлината на тялото Ви, аромата Ви, ритъмът на сърцето и съответно се успокоява.

 

4. Нужда от почивка и тишина

Нервната система на бебето претърпява изключително бурно развитие в първата година. То „попива” новата информация, която получава ежедневно, но в един момент нервната му система може да се „претовари”.  Тогава бебето става раздразнително, плаче, неспокойно е и единственото, което иска, е тишина и спокойствие.

 

Това се случва, най-често когато бебето е било в контакт с непознати хора, в непозната обстановка и други. В тези случаи трябва да спрете стимулациите, да го заведете в тиха и затъмнена стая и просто да го оставите на спокойствие, за да възстанови изразходената енергия. 

 

Следва продължение...