Тъй като бебетата и малките деца не само не могат да кажат, когато нещо ги боли или е налице запушен нос, освен това при тях възможността за издухване на носа също е ограничена. Поради тази причина е нормално, когато се появи хрема, родителите да бъдат притеснени и да търсят бързо и ефективно лечение, за да решат този проблем преди да се е влошил.


Запушването на носа при новородени (до 5 дни след раждането) често срещано явление. Дължи се на навлезли в ноздрите течност от околоплодния мехур.


При проявата на запушване и затруднено дишане на родителите се препоръчва на първо място да проверяват влажността на въздуха – тъй като сухият въздух води до бърза загуба на влажност на носната лигавица и регулацията все още е затруднена. Препоръчва се използването на апарат, с който да се измерва влажността и тя да варира в границите около 40-50%.Излагане на външни дразнители също има значение – включват се тютюнев дим, силни парфюми и ароматизатори. Алергиите също не са за подценяване, но по-често причината за запушен нос, освен влажността на въздуха, могат да бъдат някои вирусни и бактериални инфекции. Бебето до 6 месеца, а кърмените и до по-късен период „разполагат“ с пасивно преминали от майката антитела, които ги протектират.


В случай на секрет от носа с жълт или зелен цвят – трябва да се подозира с голяма вероятност бактериална инфекция. Наложително е да се вземе микробиология, за да се изолира конкретен причител и да се приложи специфичен антибиотик. Възможно е заразяването да е станало в родилния дом, но освен това родителите и други възрастни, които се грижат за бебето, могат да бъдат безсимптомни носители на някои щамове и така да заразяват. В тези случаи се препоръчва вземане и на тях на секрет за изследване, ако настъпват повторни прояви при бебето или малкото дете.


Бебетата все още нямат узрял имунитет, което прави заболяванията при тях с по-голяма продължителност. Средният период на инфекциозна хрема може да бъде около 7-10, дори в някои случаи 14 дни.


При бебета се прилага физиологичен разтвор на капки, като някои специалисти спорят дали спреьовете не увреждат в някаква степен нежната все още лигавица. Разтвор на сребърна вода също е подходящ, поради антимикробния ѝ ефект. След поставяне на капките е добре да се изчака между 30 и 60 секунди, след което бебето се обръща по корем и се отстраняват секретите. Могат да се използват и аспиратори.


Овлажнителите за въздух разпръскват студена водна пара, като по този начин помагат за естествения процес на навлажняване на лигавицата и така се разрежда слузта в секрета. Могат да се използват и дифузери за етерично масла, но е препоръчително при най-малките да бъдат само с вода или разтвор на лайка.


Ако не разполагате с овлажнител - може да се използват съдове с гореща вода. Парата в банята също води до отпушване. Добрата хидратация също е от значение.


Бъркането в носа с клечки за уши не се препоръчва, поради риск от нараняване на нежната лигавица. Лекарска помощ трябва да бъде потърсена при проблеми, продължаващи над 2 седмици, при трудности с дишането. Освен това може да бъде налице проблем с кърменето и храненето, липса на апетит.


При използване на спрей за впръскване в носа е добре да изберем модел, който да разполага със специална система, предпазваща от замърсяване на съдържанието при многократна употреба. Препоръчва се накрайникът да се измива след всяко използване и да не се прилага при други членове на семейството, а само за бебето или малкото дете.


Като профилактика на запушен нос се препоръчва използването на разтвори със соли, които поддържат слабоалкално pH или физиологичен разтвор, с който да се почиства носът всеки ден.


Референции:
1.    W. Sears, M. Sears; The Baby book