Редовното изхождане е важен показател за нормалното функциониране на храносмилателната система. Това е и едно от основните притеснения на всяка млада майка. В началото, когато бебето е само на кърма (адаптирано мляко) цвета и консистенцията на фекалиите е специфичен.

 

В повечето случаи те са с цвят на горчица и меко-кашава консистенция. Изхожданията в повечето случаи са всекидневни – един до три пъти. При кърмените бебета е възможно изхожданията да са на няколко дни. Това не е запек. Кърмата се усвоява в много голяма степен и отпадните продукти са малко.


 

С въвеждането на първите твърди храни цвета и консистенцията на изпражненията се променят. Те придобиват по-гъста консистенция, стават по-оформени, а цвета зависи от храната, която е приемало бебето.

 

Първоначалното захранване може да предизвика запек, в по-редки случаи разхлабване. Важно е да знаем кои храни предизвикват запек и кои имат слабително действие. По този начин можем да балансираме менюто, за да избегнем стомашни проблеми.

След като сме започнали захранването трябва да предлагаме водичка на малкото през целия ден.

 

Запичащи храни

От зеленчуците запичащо действие имат: моркови, картофи, спанак (при някои деца може да има слабителен ефект).

 

Плодове. Печени ябълки, банани, боровинки.
 

Други. Бял хляб, тестени изделия (кус-кус, паста, юфка), бебешките каши, сирене, твърдо сварени яйца, ориз, вода от ориз, чай от шипка, чай от дренки, захар.

 

Храни, които имат разхлабващо действие
 

Зеленчуци. Тиква, пащърнак, прясно зеле, лапад, спанак (при някои деца действа запичащо), лук, червени чушки, цвекло, домати, краставици, броколи, карфиол, грах, леща (червена), боб, маслини, ряпа, репички

 

Плодове. Сини сливи, круши, праскови, кайсии, череши, къпини, черници, смокини, грозде диня, пъпеш фурми, гуава, папая, манго, киви, портокали, стафиди.

 

Други. Мед, пълнозърнест хляб, трици, овесени ядки, вода от овесени ядки, сметана, масло. Кърмата също действа слабително.

 

Има и такива храни, които действат индивидуално. При някои деца имат слабителен ефект, при някои запичащ. Такива са киселото и прясното мляко, авокадото, ябълките.

 

Често се случва в началото на захранването да се появи запек. Не бързайте да използвате медикаменти или физикални методи, за да предизвикате изхождане. Въведете следваща храна, която действа слабително, за да помогнете регулирането дейността на храносмилателната система, която до сега се е срещала само с мляко.

 

Ако след въвеждане на нова храна започне разстройство, това може да се дължи на слабителния характер на храната или на хранителна алергия към нея. Преустановете приема на тази храна.

 

Пробвайте дали ще има непоносимост след седмица.

 

Препоръчително е да давате пробиотик по време на захранването, за да подпомогнете естествената микрофлора в стомаха и червата.