Всяко кърмаче, така както и всеки възрастен човек, има индивидуален ритъм на изхождане. Но въпреки широките различия съществуват някои общоприети норми, които включват честота, цвят, консистенция. При кърмачетата честотата и количествата може ежедневно да варират. Обикновено очаквайте по едно изхождане дневно всеки ден, до четвъртия ден след раждането, след което могат да бъдат след всяко хранене или през хранене за първите няколко седмици. 


Нормалните характеристики на изпражненията са: жълтеникав цвят („горчица“) и кашаво-гъста консистенция. При децата на естетвено хранене нормално в изпражненията могат да се открият малки частици, колкото семенца или като петънца. Нормалните изхождания не са зловонни!

 


Един от проблемите, с които може да се сблъска всеки родител е появата на констипация (запек).


Как да разберем, че кърмачето страда от запек?

 

Състоянието се свързва с промяна в поведението. Детето става неспокойно, плачливо и раздразнително.
Намалява нормалната честота на изхождане. Променя се характеристиката на изпражненията-стават добре оформени, дори твърди и сухи, цветът може да варира от зелено до кафяво.

 

На какво може да се дължи запека, при деца на кърма?

 

Видът на изхожданията зависи от адекватното хранене, прием на кърма. Коластрата има ефект на естествен лаксатив, който придвижва мекониума по стомашно-чревния тракт.


Затрудненото изхождане, при децата на естествено хранене под 1 месечна възраст, може да е признак на неадекватно хранене или забавен пасаж. Употребата на адаптирано мляко или смесеното хранене, може да доведе до запек и обикновено се проявява над едномесечна възраст. 


Изхожданията варират във възрастта от четири до осем седмици, като при една трета може да се наблюдава по едно меко и обилно изхождане, на всеки 4 до 12 дни поради почти пълната абсорбция на кърмата.

 

Как да оценим състоянието на детето?

 

Важно е да се ориентите дали появата на плач и раздразнителност, се дължи на колики, болков синдорм, инфекция. Ако кърмачето е под 1 месец запекът може да е признак на недостатъчно количество храна, което приема. При деца на 1-2 месечна възраст и проява на необичайно протягане или сумтене е необходимо да се изключат вродени малформации както стенози, болест на hirschsprung, хипотироидизъм както и инфекции. 

 

  • При кърмаче със запек се наблюдава подуване на корема, възможно е да е леко болезнен, в комбинация с по-обилно газоотделяне.
  • По време на изхождане, преживяването е по-драматично, като може да се появи болезнен плач, а часове преди това детето става раздразнително и неспкойно. 

Какво можем да направим вкъщи?

  • Опитайте да подпомогнете кърмачето, когато започне да се напъва, като задържите крачетата свити в тазобедрената става, за да облекчите изхождането. 
  • Приложете внимателен масаж на коремчето, в областта около пъпа, по посока на часовниковата стрелка.
  • Топла баня може да отпусне мускулите на стомаха и да предизвика спонтанно изхождане.
  • На всички кърмачета, които са захранени, повишете приема на фибри като бобови, грах, сливи, круша.
  • Глицеринови свещички ректално, играят ролята на лубрикант и осмотичен стимулант, нямат ограничение за минимална възрастова граница при приложение. 
  • При неуспех с другите методи може да се прибегне до клизма.

 

Ако горепосочените съвети не помогнат до 3 дни е необходимо да потърсите личен лекар. При всяка поява на допълнителни оплаквания-темепература, белези на дехидратация, примеси на кръв в изпражненията е необходимо да заведете детето за преглед по спешност.