Замърсеният въздух в околната среда може да повлияе на нормалния чревен микробиом на бебетата до шест месечна възраст. Настъпилите промени често са причина за появата на алергии, диабет или повишаване на тяхното тегло. Това разкри изследване на специалисти от Университета на Колорадо Боулдър.

 

Замърсеният въздух в околната среда често е причина за появата на различни заболявания, които засягат дихателната система на хората.


 

Проучването на специалистите от Колорадо е първото, което показва връзката между вдишаните замърсители, като тези получени в резултат на натоварения трафик, горските пожари и промишлеността, и настъпващите промени в чревния микробиом на бебетата, които все още се развиват.

 

През първите две до три години от живота на бебето настъпват различни промени в неговата чревна флора. Те са резултат от приема на майчино мляко, твърда храна, антибиотици и други въздействия на околната среда.

 

Различните микроорганизми, метаболити и странични продукти, получени при разграждане на храна и други вещества в червата, влияят на редица клетъчни процеси, които са отговорни за апетита, инсулиновата чувствителност, имунитета, настроението и когнитивните способности на човека.

 

Въпреки че голяма част от тях са полезни, някои биха могли да повишат риска за развитие на болест на Крон, астма, диабет тип 2 и други хронични заболявания.

 

Микробиомът оказва голямо влияние на почти всеки физиологичен процес, който протича в тялото на човека.

 

В проучването са включени 103 здрави бебета, по-голямата част от които са кърмени. За целата на изследването специалистите използват фекални проби.

 

Изследователите правят оценка на нивата на фини прахови частици - PM2,5 и PM10, както и на тези на азотния диоксид, който се отделя предимно от автомобили, на адресите, на които живеят децата.

 

Използваните данни са получени от системата за качество на въздуха на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

 

Специалистите стигат до заключението, че сериозното замърсяване на въздуха може да предизвика възпаление на стомашно-чревния тракт на бебетата, както и промяна в техния микробиом.

 

Бебета, живеещи на места с най-голяма експозиция на PM2.5 имат 60% по-малко Phascolarctobacterium. Това е бактерия, която понижава възпалението, поддържа здравето на стомашно-чревния тракт и подпомага неврологичното развитие. Тези с най-висока експозиция на PM10 имат 85% повече Dialister - микроорганизъм, свързан с възпалителни процеси.

 

Проучването е публикувано в сп. Gut Microbes.

 

Референции:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19490976.2022.2105096