Освен в хладилник, кърмата може да бъде съхранявана за по-дълги периоди, замразена във фризер. Това най-често се налага, когато майката има големи количества кърма в първите дни след раждането, докато лактацията се регулира. В никакъв случай кърмата не бива да се изхвърля!

 

Излишното количество изцедена кърма може да се прибере в контейнери или пликове за съхранение и да бъде замразено във фризер. На по-късен етап кърмата може да бъде използвана както за хранене, ако кърмата не достига, така и за приготвяне на първите пюрета, които бебето ще яде.


 

Колко дълго може да се съхранява кърмата във фризер или камера?

Камерата е онази част от хладилника, която се намира вътре в него и е отделена с вратичка. Температурата в нея е около минус 15 ºС. При тези условия кърмата може да бъде съхраняване около 2 седмици.

 

Съхранение на кърма във фризер. Фризерът може да бъде отделен уред или част от хладилника с отделна от хладилника врата. Тук вече температурата достига до минус 18-19 ºС. В такива условия кърмата може да се съхранява от 3 до 6 месеца.

 

Фризер за дълбоко замразяване тип шкаф или вертикален. При него температурата е до минус 20 °C, а времето на съхраняване на кърмата може да достигне от 6 до 12 месеца.

 

Доказано е, че броят на бактериите намалява през първите осем денонощия при 4°C, поради свойствата на майчиното мляко да им противодейства. Когато съхранявате кърмата в хладилника, поставяйте я най-отдолу и най-навътре. Там хладилникът поддържа най-ниска и най-постоянна температура.

 

След размразяване на кърмата тя е годна за използване не повече от едно денонощие.


Съхранявано във фризер, млякото може да промени вкуса си след около 3 месеца и да загуби някои от ценните си свойства, но не може да се каже, че е вредно. В повечето случаи, кърма, която е съхранявана повече от 3 месеца се използва за приготвяне на зеленчукови или плодови пюрета и много по-рядко за основни хранения.

 

Основният проблем, който би могъл да възникне, е гранясването. Добре е да помиришете и опитате кърмата преди да я дадете на бебето. Ако е гранясала, то вие веднага ще усетите. Количеството на антитела също е намаляло след замразяването. За това е добре да съхранявате кърма за на повече от 2-3 седмици до месец.

 

Добре е размразяването да става бавно в хладилник.

 

Референции: 

https://www.cdc.gov/breastfeeding/recommendations/handling_breastmilk.htm