Бебето плаче. Всъщност, всички бебета го правят. Това е една от основните им дейности, посредством която те изразяват емоциите си. Чрез плача бебето показва, че: е гладно, иска внимание, иска сън, трябва му вниманието на родителите, активността му е дошла в повече, изпитва неразположение или болка и други.

 

Съвсем естествен акт от страна на родителите, когато детето им е разстроено, те да искат бързо да го успокоят. Хранене, оригване, смяна на памперса, игра, люлеене – ако нищо от това на помогне, на помощ в много от случаите идва залъгалката.


 

Кои обаче са предимствата и недостатъците на употребата на залъгалки?

 

Предимствата:

  • Тя може да успокои раздразненото бебе. Някои от децата са толкова привързани към залъгалките си, че са особено щастливи, когато ги употребяват.
  • Успокоява бебето при болезнени манипулации. Това включва ваксините, кръвните изследвания, прегледи, ехографии и други. Установено е, че нивото на стреса у бебето намалява, като то по-бързо се успокоява след подобна процедура, използвайки залъгалката.
  • Подпомага заспиването. Ако бебето се е превъзбудило или има затруднения при заспиването, използването на залъгалка може много да му помогне. Така то се успокоява чрез естествения вроден рефлекс на сукане. Установено е, че успотребата на биберони не влияе върху качеството, продължителността на съня и нощните пробуждания.
  • Положително влияние при полети. По време на излитане и кацане на самолета наляганията от двете страни на тъпанчевата мембрана започват да се различават. Това може да доведе до болка в ушите и силен дискомфорт за бебето. В тези случаи залъгалката може да помогне за изравняването на наляганията и съответно да предотврати неприятните и болезнени усещания.
  • Намалява риска от синдром на внезапната детска смърт. Това е доказано – бебетата, които използват залъгалки са по-малко застрашени. Препоръчва се все пак, ако кърмите, да изчакате с употребата им до около 3-4 седмична възраст на детето. Така ще му помогнете по-бързо да изгради режим на сън и бодърстване, който в началото все още липсва.
  • Ако детето свикне да смуче пръста си, вместо биберон, отказването става много по-трудно. При залъгалката това е лесно – има различни изпитани методи за отвикване, докато при смученето на пръстите нещата са далеч по-трудни - някои деца продължават да го правят дори в училищна възраст.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Недостатъците:

  • Ранното въвеждане в употреба на залъгалката може да затрудни кърменето. Естесвеното хранене от гърда и сукането на биберон или бутилка се различават значително. Някои бебета се оказват доста чувствителни на тези разлики и затова ранната употреба на залъгалка може да доведе до затрудняване на кърменето и впоследствие спирането му. Поради тази причина се препоръчва биберонът да не се употребява още от самото раждане, а това да стане в следващите седмици.
  • Бебето може да развие „зависимост” към залъгалката. Това обикновено се случва при заспиването, като липсата на биберон силно затруднява процеса при тези деца. Освен това в някои от случаите падането на залъгалката от устата е съпроводено със събуждане и плач.
  • Дълготрайната употреба на биберон се свърза с повишен риск от развитие на инфекция на средното ухо. Това обикновено се случва при деца над 6-месечна възраст. Преди това няма доказателства, че употребата на биберон може да доведе до развитие на остър отит.
  • Проблеми със зъбите и захапката. Това не се случва при краткотрайната употреба на биберон. Ако обаче детето свикне с него и го използва по-дълго време (няколко години), това може да доведе до проблеми със зъбите – изкривяване, нарушаване на строежа им, изкривяване на захапката и други.