Използването на залъгалка за успокояване на плачещото бебе е един от най-широко разпространените методи. Доказано е, че това има редица ползи за малкия организъм – по-лесно заспиване, по-бързо успокояване при провеждане на болезнени манипулации, при полети има положителен ефект за изравняване наляганията от двете страни на тъпанчевата мембрана, намаляване риска от синдром на внезапната детска смърт.

 

Не на последно място използването на биберон до голяма степен предотвратява развитието на друг вреден навик, а именно – смученето на пръстите. От последното отказването е много по-трудно. Залъгалката обаче има и редица недостатъци, особено при по-продължителна употреба – затрудняване на кърменето, развитие на прекалено голяма „привързаност” към биберона, проблеми със зъбите и захапката при по-продължителна употреба и други.


 

Кои са начините за отказване на биберона?

 

Това може да бъде сериозно предизвикателство за родителите и детето. Няма едно изпитано средство за справяне с този процес, всичко зависи от вас.

  • Ранно отказване. Един от начините за „по-безболезнено” преминаване през този процес е ранното премахване на залъгалката. Тогава бебето все още не е развило прекомерно голяма привързаност към нея. Ако я скриете преди то да е навършило 1 година, това ще доведе до „протестиране” и недоволство в продължение на няколко дни, но след този период детето вече забравя за нея.
  • Проявете твърдост. Ако детето вече е пораснало и е станало прекалено привързано към своята залъгалка – не може да спи без нея или плаче, когато я няма, един от начините за отказване, е просто да проявите по-голяма твърдост от детето. Може да му обясните, че вече е прекалено голям/голяма, за да използва биберон и че е време да заспива без него. При по-големите деца може да е по-труден процесът, но всичко зависи от Вашата нагласа, решимост и подход към детето.
  • Променете залъгалката. Може да отрежете връхчето й. Така детето няма да може да я засмуче, но физическо тя ще е там, т.е. Вие премахвате основното й предназначение без реално да отстранявате биберона. Другият вариант е да намажете залъгалката с нещо горчиво, така че детето само да се откаже от нея.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Подарете я. Обяснете на детето, че вече е голямо, няма нужда от биберон и е време да го подарите на някое друго бебе.
  • Постепенно отказване. Това е може би „най-безболезненият” метод за отвикване от биберона. От друга страна той е най-трудоемък и отнема повече време. Започнете процесът като първоначално премахнете залъгалката, когато бебето е будно например, намира се в количката или си играе в кошарата. Постепенно ограничете изполването като увеличавате времето, в което бебето е без биберон. За този метод е необходимо търпение, стриктност и постоянство от страна на родителите.
  • Четете. Четенето на приказки е доказано полезно занимание за детето. Ако то е по-голямо, може да му прочетете история (или да измислите такава), която да му покаже, че то вече е голямо и няма нужда от залъгалка. Тук също се изисква определено постоянство – може да не се получи само с една приказка. Постепенно обаче детето разбира, че е вече пораснало и биберонът става ненужна вещ.
  • Оставете процесът на естествения му развой. Продължителната употреба на залъгалки не се препоръчва, поради наблюдаваните рискове, свързани с увеличена честота на ушни инфекции, проблеми със зъбите и захапката, проблеми с артикулацията и формирането на речта. Някои родители обаче решават да оставят децата сами да се откажат от биберона. Този подход е рискован, тъй като при някои навикът се задържа дори до училищна възраст и отказването става по-трудно.

Подходът при отказването от залъгалката зависи от нагласата на родителите и на самото дете. При някои процесът става бързо и „безболезнено”, при други обаче (поради силно развитата привързаност към биберона) може да отнеме повече време и енергия.