По-често бебетата се захранват по т.нар. педиатрично захранване. При него на бебето се предлага еднокомпонентна, добре пюрирана храна. След като една храна е въведена, се добавя друга, също така гладко пюрирана. Тук родителят преценява каква храна да предложи на бебето и в какво количество.

 

В последните години популярност набра и методът захранване, водено от бебето (ЗВБ). Този метод е въведен от британската акушерка – Джил Рапли. Тук бебето само преценява какво и колко ще изяде, като храната се предлага на парченца или намачкана с пръсти. Така са били захранвани бебетата в миналото, когато не е имало пасирани храни. Бебетата са били захранвани с течни храни, залък хляб, зрънце грах, смачкани парченца моркови и картофи.


 

Философията на този вид захранване е, че коло 6-месечна възраст бебето вече може да посяга, да взима храна и да я поднася към устата си. Пипайки само храната си, малкото се запознава с нови форми, цветове и текстури.

 

ЗВБ се практикува, когато бебето е напълно готово за захранване, т.е. неговата храносмилателна, двигателна и нервна система са достатъчно добре развити – може да си държи главата изправена, може да я извърти встрани, ако нещо не му харесва или да посяга към храна, която харесва.

 

Подходящи храни за захранване, водено от бебето, са много плодове и зеленчуци. Такива са сварени картофи и моркови, тиква и тиквичка, броколи, карфиол, грах, зелена чушка. От плодовете подходящи са парченца авокадо, печени ябълки и круши, пъпеш, диня, банан.

Както всяка теория, така и тази има поддръжници и противници и, съответно, предимства и недостатъци.

 

Основни недостатъци на метода. ЗВБ е свързан с повече притеснения отстрана на родителите за задавяне. По-важно е, че при него е възможен риск от недостатъчен внос на хранителни вещества. Наблюдавани са хранителни дефицити при бебета, захранвани чрез този метод като ниски нива на желязо и последваща анемия. Основен фактор за това е, че парченцата месо, което е основен източник на желязо, по-трудно се приемат от бебетата и съответно те ги избягват. Бебетата имат склонност да фаворизират един вид храна заради цвят или форма, което също би могло да е фактор за намален внос на разнообразни нутриенти.

 

Референции: 

https://www.aap.org/

https://ipa-world.org/

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680