Млечните продукти са основна хранителна група, източник на протеини. Освен това, млякото и всички млечни продукти са традиционна храна за нашата трапеза и неминуемо ще присъстват и в менюто на нашето дете. До около 3-годишна възраст млечните продукти заемат значителна част от менюто на бебето и малкото дете както в чистата им форма, така и под формата на печива и кремчета.

 

Въпреки неоспоримите им качества млечните продукти спадат към групата на алергените, поради което тяхното въвеждане трябва да бъде внимателно и постепенно.


 

Първият млечен продукт, с който бебето се запознава обикновено е маслото, което става още в началото на захранването – приблизително около шестия месец. В началото маслото се добавя към зеленчуковото пюре в количество колкото лешник. Максималното количество масло, което може да се добави към храненето е не повече от 1 ч.л. на 100 грама пюре.

 

В маслото се съдържат ценни мазнини, които подпомагат развитието на мозъка. Някои педиатри препоръчват добавянето на малко масло да стане около 6-7 месец. Маслото е калоричен продукт и с него не бива да се прекалява. 1 с.л. масло ГХИ съдържа около 45 ккал. До 1 година (около 9 кг) дневният калориен прием не би трябвало да е повече от 900-1000 ккал.

 

Маслото ГХИ представлява краве масло, което е преработено. В него има по-ниско съдържание на вода, белтъци, лактоза и много малки количества казеин. Именно това е белтъкът в млечните продукти, който провокира алергиите. Много родители предпочитат именно маслото ГХИ за своите деца. Но стандартното краве масло също е напълно приложимо в бебешкото меню, особено ако имате възможност да си го добиете вкъщи от заквасено мляко.

 

Сиренето е следващият млечен продукт, който се добавя към бебешкото хранене. Педиатрите препоръчват това да става между осмия и деветия месец. Преди да предложите сирене на малкия човек трябва да знаете, че то трябва да е отлежало, в никакъв случай прясно и задължително обезсолено.

 

Обезсоляването на сиренето става във вода продължение на 24 часа като е добре да смените водата един или два пъти. Както всеки нов продукт така и сиренето се предлага първоначално в малко количество и постепенно то се увеличава.

 

Референции:

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680