Сиренето обикновено е вторият млечен продукт, който влиза в менюто на бебето. Всички специалисти препоръчват сиренето, което ще яде бебето да бъде напълно зряло и никога прясно. А също така сиренето трябва да бъде добре обезсолено преди да го предложите на детето. Обезсоляването става като сиренето се кисне във вода в продължение на 24 часа. Бебето преди годинка (а дори и след това) не е готово да поеме голямото количество сол, която се намира в сиренето. Това би натоварило бъбреците му, което налага задължителното обезсоляване.

 

При първото хранене със сирене, предложете около 5 г и увеличавайте количеството постепенно докато стигнете до около 30 г или количество колкото кибритена кутийка на едно хранене. До първата годинка не е добре в едно хранене да се смесват сирене с риба и месо.


 

Сиренето можете да включите в зеленчуковото пюре, в попара, с кус-кус, върху филийка, а защо не и в плодовото пюре. Сиренето е подходящо и като храна за пръстчета.

 

Подходящо за захранване сирене е бялото саламурено сирене. След 12-18 месеца могат да се включат продукти като крема сирене, рикота и твърдите сирена. Меките сирена като бри, фета, камамбер, рокфор не са подходящи за малки деца дори и след 18-месечна възраст.

 

Извара. Тя също се въвежда след 8-9 месец. До пъвата годинка количеството на изварата за едно хранене трябва да е около 50 г. Тя може да се предложи заедно със зеленчуковото пюре, като съставна част на чийзкейк с плодове и защо не самостоятелно.

 

Все още, макар и по-рядко, битува мнението, че киселото мляко е подходяща храна за кърмачета. Изключително погрешно схващане. Киселотo мляко не съдържа необходимите хранителни вещества за малкото бебе, силен алерген е и т.н. Подходящо време да предложим кисело мляко е 9-10  месец.

 

До първата годинка се препоръчва пълномаслено мляко. Ако имате възможност да заквасите кисело мляко у дома, не се колебайте. Можете да го предлагате в чиста форма или в заливки и печива.

 

Повечето педиатри препоръчват прясното мляко да бъде въведено след 18 месеца. Като първоначално е добре то да бъде част от печива и кремчета и чак след това да се предлага самостоятелно, понеже прясното мляко е трудноусвоим продукт дори и за възрастен човек

 

Референции: 

https://ipa-world.org/

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680