Месото е абсолютно задължителна храна, която безусловно трябва да присъства в менюто на малкото дете. То е източник на незаменими аминокиселини, които не могат да бъдат набавени от други храни. Аминокиселините са градивните единици на белтъците, които изграждат нашите клетки, тъкани и органи, т.е. месото е необходимо за правилния растеж и развитие на децата.

 

В кърмаческа и ранна детска възраст клетъчният растеж е изключително интензивен, което налага нужда от големи количества протеини. По този начин се изгражда стабилен имунитет и се осигурява правилният растеж на целия организъм. Освен белтъци, месото доставя на организма и ценни мазнини, които участват в изграждането на клетъчните обвивки и осигуряват правилното нервно развитие. Те са безкрайно необходими на подрастващите.


 

Месото осигурява и нужното желязо на организма. Поради този факт е добре месото да бъде предложено на бебето в началото на захранването.

 

Кога да предложа първото месо на бебето? Около шестия месец бебето е готово да яде месо. След като сте въвели няколко зеленчука е добре да включите и първото месо. Подходящи първи меса са пуешко, заешко и пилешко. Те са богати на желязо особено пуешкото месо. Подходящо е за първо месо при деца с ниски нива на желязо. След навършване на една годинка могат да се въведат телешко, свинско и агнешко месо.

 

Колко месо да дам при първото хранене с него? Добре е да започнете с количество около една чаена лъжичка, добавена към зеленчуковото пюре. Увеличавайте постепенно месото до около 30 – 35 г за едно хранене. Всяко месо се счита за въведено след поне трикратен прием. Тъй като месото се дава през ден, пет дни след първия прием на съответното месо, можете да преминете към въвеждане на нова храна. То вече е въведено.

 

Ако можете да намерите домашно отгледани животни, не се колебайте да направите заготовки за пюрета вкъщи. Тъй като месото изисква по-дълго готвене, можете да направите заготовки, които да добавяте към току-що приготвеното зеленчуково пюре.

 

Референции: 

https://www.aap.org/

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680