Най-общо казано, захранването е постепенното заместване на кърмата (адаптираното мляко) с твърда храна. Захранването започва с предлагане на няколко лъжички твърда храна (пюре) до достигане на пълна порция и изцяло премахване на млякото за даденото хранене. По препоръки на СЗО захранването трябва да започне не по-рано от 17-та и не по-късно от 26-та седмица, т.е. първата твърда храна на бебето може да се предложи след навършване на 4 месеца и не бива да се отлага за по-късно от 6 навършени месеца.

 

Първоначалното предлагане на твърда храна цели по-скоро запознаване на детето с нови вкусове, а не непременно нахранване. Именно и за това основната храна на децата до една годинка следва да бъде именно кърмата или адаптираното мляко.


 

Защо е необходимо захранването? По време на бременността се натрупват запаси от желязо, които задоволяват нуждите на бебешкия организъм до 4-6-месечна възраст, в зависимост от диетата на майката. След това е необходимо набавяне на желязо, което се получава именно чрез храната, за да не се достигне до железен дефицит.

 

Ако кърмата е богата на желязо (това зависи от диетата на майката), то се усвоява почти напълно, т.е. кърмените бебета са по-малко предразположени към желязодефицитни анемии. При тях се допуска захранването да настъпи по-късно. Но, ако кърмата не съдържа достатъчно желязо, е възможно да настъпи дефицит.

 

Адаптираните млека са обогатени с желязо, но усвояването му не е пълно. По този начин железните депа се изразходват по-бързо. Това налага и по-ранно захранване.

 

Как да разберем, че детето е готово за захранване? Има няколко признака, по които можем да се ориентираме, че детето е готово за захранване:
    1. Удвоило е теглото си след раждане или е достигнало поне 4 кг;
    2. Посяга към играчки и ги поставя в устата си;
    3. Проявява интерес към храната на възрастните и протяга ръчички да я вземе;
    4. Скъсяват се интервалите между кърменията и често кърмата не го засища.

 

Преди да започнете захранването се консултирайте с педиатъра на детето и уточнете неясните неща и каква схема на захранване ще бъде най-подходяща конкретно за него.