Често задаван въпрос относно въвеждането на риба е: „С коя риба е добре да започнем захранването?“ Обикновено се препоръчва като първа риба да се даде някой от немазните видове каквито са хекът, пъстървата, ципурата и калканът. След навършвавне на една годинка могат да се включат и по-мазните риби, които са и с по-наситен вкус като сьомга, паламуд и риба тон. Въвеждайки ги по-рано рискувате те да бъдат отказани от бебето именно поради доста силния им вкус.

 

Добре е първите риби, които бебето яде, да са морски. Те съдържат йод, който липсва в речните риби. Освен това в сладководните риби е много по-вероятно да се намерят тежки метали. Изключение прави пъстървата, която е идеална за децата.


 

Условно рибите могат да се разделят в три групи:

 

  • 1-ва група (до 4% масленост) – калкан, хек, минтай, мерлуза;
  • 2-ра група (4-8% масленост) – горбуша, куча сьомга, бяла риба, пъстърва, морски костур;
  • 3-та група (8-9% масленост) – сьомга, херинга, скумрия, халибут.

Готово пюре от риба ли да предложим на бебето или да го приготвим вкъщи? Както при всички останали храни, ако можете да си набавите хубава, прясна риба от сигурен източник, то не се колебайте. Рибата може да бъде сготвена както на пара (или варена), така и запечена на фурна. От нея също могат да се направят заготовки, които да се запечатат в бурканчета или да бъдат замразени във фризер до следващото използване.

 

Поради особеностите на рибата, ако нямате сигурен източник, от където да купувате прясна риба, е по-добре да заложите на готовите бурканчета с рибно пюре.

 

Как да сте сигурни, че рибата, която купувате е прясна? Обикновено прясната риба има изпъкнали, бистри очи, светли, блестящи люспи и чисти и ярки хриле. Тези белези обикновено са показател, че рибата е уловена преди не повече от ден. Взимайки рибата в такова състояние е добре да я сготвите в рамките на ден или два. Не допускайте размразяване и повторно замразяване на рибата.

 

Замразената риба има светло месо. Ако е тъмно, то вероятно е рибата да е била повторно замразявана. Препоръчва се рибата да се размразява в подсолена вода, за да бъдат запазени витамините и минералите в нея.

 

Референции:

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680

https://www.aap.org/