Основните групи храни, които се считат за силни алергени се препоръчва да бъдат въвеждани в ежедневното меню на бебето от определена възраст, за да се намали вероятността от остри алергични реакции в по-ранна.

 

Ядки. Те попадат в графата алергени и въпреки многобройните им ползи се препоръчва тяхното въвеждане да се случи след 18-месечна възраст. Освен риска от алергична реакция, ядките носят и сериозен риск от задавяне. За това пазете ядките далеч от ловките детски ръчички.


 

Соя. Повечето от адаптираните млека, пюрета и каши, които предлагате на детето си съдържат соев лецитин, но това съвсем не означава, че сте въвели соя в менюто на детето. Тя може да бъде предложена след седми или осми месец под формата на сирене тофу със зеленчуковите пюрета, като попара или за самостоятелно ядене като фингър фууд. Соевото мляко също може да бъде предложено в състава на печива или за разреждане на зеленчуковите пюрета.

 

Яйца. Яйчният белтък се счита за алерген и се препоръчва неговото представяне в менюто на бебето да бъде след навършване на една годинка. През последните години се появиха научни статии от педиатри, в които се твърди, че въвеждането на яйчния белтък може да се случи заедно с жълтъка без риск от възникване на алергични реакции, освен ако детето не е с алергия към белтъка. В тези случаи дори късното въвеждане, след годинка предизвиква алергична реакция.

 

Краве мляко и млечни продукти. Те също спадат в категорията алергени. Въвеждат се около седмия – осмия месец. Ако храните бебето си с адаптирано мляко, без да сте констатирали реакция към него, то вие вече сте въвели кравето мляко и спокойно можете да включите млечните продукти в менюто. Прясното мляко обаче не бива да се включва в ежедневното хранене на бебето преди навършване на годинка. То съдържа трудносмилаеми вещества, които не са подходящи за бебешкия организъм. Добре е прясното мляко да се въведе около навършване на една годинка и то под формата на печива или кремчета, а не директно като напитка.

 

Референции: 

https://www.aap.org/

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680