Започнали сте захранването и успешно сте въвели първия зеленчук/плод или каша. Сега неминуемо идват въпроси като: „Как да въведа следващата храна? Отделно ли се дава? Смесва ли се с нещо? В какво количество трябва да се даде?" и т.н. и т.н.

 

Въвеждането на нова храна става като към вече въведена се добавя малко количество от новата. Така, ако сте започнали захранването с картоф и вече 5-6 дни сте го давали успешно вече е време да добавите следващия зеленчук, например морков. Към пюрето от картофи добавете 2-3 кръгчета морковче или малко парченце тиква, ако приготвяте пюретата вкъщи. В случай, че предлагате готови пюрета можете да добавите 1-2 лъжички от новата храна към вече познатата. Това може да стане и с комбинираните пюрета, които съдържат повече от един компонент.


 

Изискването за монокомпонентно пюре е само при първоначалното захранване след това вече можете да правите комбинации от всички предлагани до момента храни. Задължително правило обаче е да не въвеждате повече от един нов компонент. Ако детето е захранено само с картоф, а като готова комбинация се предлага картоф, морков и тиквичка, то не е редно да дадете такова пюре, в което има две непознати за детето храни.
Причината за това е, че ако се появи реакция към някой от компонентите, то няма да се знае към кой точно.

 

Препоръчително е първата храна да се дава поне 4-5 дни, след което да се премине към следващата. Всяка нова храна се представя на бебето за по-кратко време – 2-3 дни. Ако детето приема храната и няма никакви реакци към нея (обриви, запек), то е захранено с нея и можете да преминавате към следваща храна.

 

Ако детето показва нежелание към определена храна, не е нужно да го насилвате да я яде. Оставете я и можете да я предложите пак след седмица.

 

Колкото повече храни сте въвели, толкова по-големи възможности имате. Правете комбинации между отделните храни като променяте съотношенията между различните компоненти, за да може малкото да усети различните вкусове

 

Съвет: Ако използвате готови пюрета е важно да знаете, че след като се отвори едно бурканче можете да го използвате за следващите 48 часа, съхранявайки го в хладилник. Ако сте добавили адаптирано мляко или кърма, то не може да се използва за следващото хранене. Пюрето не бива да се използва втори път и когато сте давали на детето направо от бурканчето.

 

Референции: 

https://www.aap.org/

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680