Бебетата, които са родени през зимата, обикновено се захранват през лятото, когато е рогът на изобилието откъм плодове и зеленчуци. Не така стои въпросът при летните бебета, които се захранват през зимните месеци, когато няма почти никакви свежи зеленчуци. За това е добре да помислите за изхранването на малките още през лятото.

 

Храните за бебето могат да се запазят както чрез замразяване в хладилник, така и чрез запечатване в буркани.


 

Ябълки, круши, сливи – всички те могат да бъдат приготвени предварително, пасирани и прибрани в бурканчета или индивидуално опаковани и замразени. Почистете и обелете плодовете и ги оставете във фурната за около 30 минути или до появата на приятен златист цвят, след което те са готови за консервиране.

 

Спанакът е типична пролетна храна, която е и сред първите бебешки храни, богат на желязо и омега-3 мастни киселини. Струва си да се запази хубав градински спанак за дните, в които няма да има пресен. Измива се добре листо по листо, след което се бланшира във вряща вода за около 2-3 минути. Добре отцедените и охладени листа спанак могат да бъдат събрани в пликове за кърма или други торбички, подходящи за съхранение във фризер.

 

Тиквички, моркови, броколи, карфиол, пащърнак. Всички те могат да бъдат сварени, след което да се събарет в бурканчета или в пликове за замразяване.

 

Консервиране на бебешки пюрета в бурканчета. Можете да затворите в буркан почти всяка храна. При правилна обработка тя ще се запази за дълго време. Има няколко важни стъпки, които трябва да се спазват:

  • Стерилизирайте бурканите и капачките. Това може да стане в миялна машина на високи градуси или в тенджера с вряща вода за около 10 мин.;
  • Напълнете бурканите като се стараете да не ги препълвате;
  • Затворете ги с капачките като ги стегнете много добре;
  • Варете бурканите за около 15 мин. Ако варите месо, оставете ги поне 20-25 мин.;
  • Обърнете бурканите с капачките надолу и нека престоят така няколко часа;
  • Съхранявайте в хладно помещение.

В буркани можете да съхраните всякакви пюрета – сварени моркови, картофи, тиквички, броколи, карфиол, тиква, чушки или миксове. Плодовете като ябълка, круша, слива, праскова можете да запечете във фурна. Често се случва варените плодове да киселеят и да не са с толкова привлекателен вкус за малките.

 

Референции: 

https://www.nhs.uk/start4life/weaning/what-to-feed-your-baby/around-6-months/

https://www.aap.org/