До навършване на една годинка в повечето случаи бебетата са вече захранени с голяма част от храните, които присъстват на трапезата на семейството. Добре е бебето да се запознае с възможно най-много вкусове и текстури и да опознае възможно повече храни. Включването на различни подправки е идеален начин бебешката храна да бъде овкусена и да предоставя вълнуващ вкус на малкия човек.

 

Наред с това има и такива храни, които не са препоръчителни за най-малките и е добре те да бъдат избягвани по една или друга причина.


 

Солта е неразривна част от нашето ежедневно хранене, но тя не бива да присъства в менюто на бебето. Добре е да отложите включването на солта възможно най-много. Факт е, че безсолната храна е безвкусна, но не забравяйте, че вкусът на бебетата не е като нашия и липсата на сол при тях не се усеща така както при един възрастен човек. Максималният дневен прием при бебе до една година е 0,4 г на ден. Между 1 и 3 години максимума е 2 г дневно. Трапезната сол излишно натоварва бъбреците и може да затрудни тяхната работа, освен това добавянето ѝ не носи никакви ползи на детския организъм. Овкусяването на храната може да стане посредством подправки, подходящи за възрастта.

 

Добре е да се внимава и с добавената сол в пакетираните продукти, които бебето консумира. Продукти като солети, снаксове и бисквитки съдържат големи количества сол и е добре тези храни да се избягват.

 

Захар. Една съставка, която е навсякъде около нас. Огромна част от пакетираните, полуготови храни имат добавена захар. Тя не носи никакви ползи за бебето, дори напротив. Консумирайки захар, бебетата започват да имат предпочитания към сладките храни, това би могло да доведе до затлъстяване, поява на кариеси на млечните зъбки, а при кърмачетата, дори, отказ от майчиното мляко.

 

Отложете даването на захарни изделия възможно най-много, колкото и критики да отнасяте от домочадието. След 3-годишна възраст детето неминуемо ще научи за съществуването на шоколада, но преди това се възползвайте от невинността му и му предагайте плодове с естествена сладост. Вкусна и сладка алтернатива на бялата захар.

 

Референции: 

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680

https://www.nutrition.gov/topics/nutrition-life-stage/children