В зависимост от начина, по който се извършва захранването се различават няколко вида.

 

  • Педиатрично захранване. Този вид захранване се практикува най-често. Родителят преценява кога, как и какво количество храна да предложи на детето. Започва се с еднокомпонентни, добре пасирани храни
  • Захранване, водено от бебето (ЗВБ). При това захранване бебето само преценява какво, колко и как ще изяде. Храната се предлага на едри парченца.

Захранването, водено от бебето е въведено от британска акушерка – Джил Рапли. Така са били захранвани бебета в миналото, когато не е имало пюрирани храни – залък хляб, зрънца грах, намачкана с пръсти ябълка, картоф, морков и т.н.


 

Философията на това захранване е, че след определена възраст (около 6 месеца) бебето може само да набавя храната си. Когато пред него се поставят парченца храна, то само избира коя храна да яде и я поднася към устата си. Така бебето започва много рано да се учи да дъвче, открива нови, вълнуващи форми на храната и различни вкусове.

 

Подходящи за този вид захранване са много плодове. Такива са авокадо, банан, пъпеш, тиква, печена ябълка, круша, диня и т.н. А така също и много зеленчуци – сварени картофи, моркови, броколи, чушка, тиквичка.

 

Захранването, водено от бебето се практикува, когато бебето е напълно готово за захранване, което ще рече, че неговата храносмилателна, двигателна и нервна система са развити достатъчно добре. Какво ще рече това?

 

Бебето може да стои самостоятелно, има добър контрол над главата, държи си я само, може да се извърта встрани, съзнателно, ако нещо не му харесва, посягат с ръчички към храната на мама и тати и я поднасят към устата си.

 

Други предимства на захранването, водено от бебето. Захранени по този метод, децата много рядко са злояди, тъй като самото то определя коя храна и колко да яде.

 

Бебетата имат вроден усет да избират храни, които са полезни за тях. Те обичат мазнини, харесват месо, което е богат източник на протеини, а те са толкова важни в тази ранна възраст.

 

Много рано и много добре се усъвършенства фината моторика – движенията на китката и пръстите, което е изключително важно за по-нататъшното развитите на двигателните умения.

 

Когато бебето се захранва с цели парченца храна се усъвършенстват дъвкателните умения и движенията на езика, което подпомага развитието на говорните умения.

 

Недостатъци на метода. Първият недостатък е, че има риск да не се внасят достатъчно количество хранителни вещества, наблюдават се хранителни дефицити – ниски нива на желязо и последваща анемия. Това се дължи на факта, че на около 6-7 месеца бебето много трудно поема цели парченца месо, което е основен източник на желязо.

 

Захранването доста закъснява, което също носи риск за недостиг на основни нутриенти. Съществува риск от задавяне, ако бебето все още не е готово за захранване.

 

Много педиатри препоръчват да се комбинират двата метода. Започнете захранването по традиционния начин и на 8-9-месечна възраст можете съвсем спокойно да предлагате на детето парченца плод, пръчици морков, коричка хляб и т.н.