Захраването е много вълнуващ и забавен периодq особено за децата с добър апетит и техните родители. Но за други, всяко хранене се превръща в същински кошмар! Много често се случва детето да отказва да приема твърди храни. За периода на първата година, захранването и млечното хранене вървят ръка за ръка. След това се очаква да остане преобладаващо преходното хранене с допустимо едно млечно хранене за деня.

Отказът от храна, може да се наблюдава на всеки етап, а причините биха могли да бъдат най-разнообразни.


Понякога децата просто нямат апетит или се чувсjват неразположени. Когато децата са болни – с хрема, запушен нос, висока температура и др., независимо от възрастта, често са с нарушено хранене и родителите трябва да са особено търпеливи и да наблегнат на адекватния прием на течности.Друга честа причина за отказ от храна са никнещите зъби! Тогава венеца става особено чувствителен, някои деца са неспокойни, често поставят предмети в устата си, наблюдава се обилно слюноотделяне и в същото време капризничат за храната.


Ако детето все още пие адаптирано мляко или кърма, е възможно просто да е сито в настоящия момент, защото скоро се е хранило.


Ако отказва конкретни храни, вероятно одобрява определени вкусове и текстури, но не обича други. Децата със сигурност биха отказали твърде гореща или твърде студена храна!


Апетитът и при най-малките варира от ден до ден, какато и при различните хранения. При кърмачетата, които се хранят през нощта със сигурност се наблюдават по-чести отклонения в режима и желанието за храна през деня.


Ако храната, която предлате е нова, то е напълно вероятно това де е причината за отказа. Когато бебето е по-малко, проявява голямо любопитство и желание да опитва нови храни. По-големите бебета, както и децата след 1 година, са много по-склонни да отказват нова храна (както вкусове, така и текстури).
Кърмачетата обикновено предпочитат сладки храни, така че е напълно нормалн да не харесват силно ароматни или характерни вкусове като броколи, брюкселско зеле и др.


Въпреки всичко, не бъдете винаги убедени „че детето ще откаже даден вкус“. Колкото и да сте предубедени, не спирайте да предлагате от всичко, и дори да сте получили отказ за конкретна храна направете кратка пауза и след около 1 – 2 седмици, опитайте да я дадете отново. В този случай, все пак бъдете готови с резервен вариант.


Особено през първата година и половина е много важно храненето да се случва спокойно и без напрежение. Твърде дългото хранене изнервя децата и се разконцентрират.

Кои са признаците, за отказ от храна?

  • Бебето извръща глава, когато подадете лъжицата;
  • Държи храната дълго време в устата си;
  • Плюе храната или я задържа твърде дълго време в устата;
  • Опитва се да се катери по стола или да стане;
  • Плаче, неспокойно е;

В тези случаи най-доброто решение е да спрете храненето и след известно време да опитате отново. При здравите деца, отказа от храна се случва еднократно за деня или по определено време на денонощието, при предлагането на конкретна храна или текстура.

 

Ако детето системно не се храни, не наддава на тегло, или отказа от храна е настъпил внезапно(отказва всякаква храна през деня, за 2 -3 и повече дни), се налага да се консултирате с личния лекар на детето.


Развитието на соор (устна кандидоза), често е съпроводено с отказ от храна, включително и мляко. По устните, езика и лигавицата на устата се наблюдава характерен белезникав налеп, който не се отделя при натиск.


Желязодефицитната анемия, също е сред причините за лош апетит. Състоянието се уточнява, след провеждане на кръвни изследвания.
 

Библиография:

1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding;

2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

3. https://naspghan.org/wp-content/uploads/2020/03/March-2020-Article-E-JPGN-19-554Health_Impacts_of_Early_Complementary_Food-1.pdf

 

 

На 16 октомври на Форум бременност и детско здраве може да чуете на живо водещи медицински специалисти, които ще коментират актуални и важни теми, свързани с раждането, бременността, майчиното и детско здраве. За повече информацията и за да проследите на живо събитието, регистрирайте се на на Investor Media PRO