При хранителните алергии, организмът на детето изгражда антитела, срещу конкретен протеин в състава на дадена храна. Реакцията обичайно настъпва скоро след приема на съответната храна. Тежестта на реакцията може силно да варира, от лека до средна и тежка алергична реакция. Множество неща могат да объркат родителите, но кои са основнит ехарактеристика на алергичната реакция?

Симптомите могат значително да варират по интензитет:

 • Кожни промени:
 1. Уртики (надигнати кожни плаки, които приличат на ухапване от комар, но се появяват бързо и на множество места);
 2. Сърбящ кожен обрив(задържат се по – продължително, описват се като екзема или атопичен дерматит)
 • Промени в дишането и говора:
 1. Свиркащо дишане,
 2. Хъркане;
 3. Промяна в гласа;
 • Стомашно – чревни симптоми:
 1. Гадене;
 2. Повръщане;
 3. Диария;
 • Общи прояви:
 1. Бледост
 2. Загуба на съзнание

Хранителната алергия, понякога се бърка с други проблеми или заболявания които може да причини съответната храна.


 • Хранително отравяне – типично за хранителното отравяне е появата на силна коремна болка, в комбинация с диария и повръщане. Дължи се на бктериално замърсена или недобре приготвена храна. По време на захранване храната за най-малките обикновено се приготвя с отделни продукти и често другите членове на семейството не я опитват, но ако всички консумират замърсения продукт е твърде вероятна появата на оплаквания за цялото семейство.
 • Кожни раздразнения – някои по-висококиселинни храни (съдържащи сок от портокал, домати и др.), могат да причинят периорален дерматит, на контактната кожа. Директното действие на киселината, не бива да се бърка с алергия към конкретната храна!
 • Диария – понякога, диарията дори в хода на захранване с нов продукт, може да се дължи на приема на вече добре познати храни. Дори твърде сладките сокове, могат да причинят осмотична диария. В този случаи е добре да продължите да предлагате новата храна, като я конмбинирате с продукти с доказано запичащ ефект.

Консумацията на някои храни се свързва с хранителна непоносимост или чувствителност

Най-често се среща лактонзата непоносимост, предвид голямото количество мляко което консумират кърмачетата и незрелите ензимни системи, с които разполагат при раждането. Лактозната непоносимост е преходна за повечето кърмачета, при много малка част от хората дефицита на ензима се оказва тежък и се запазва в зряла възраст. Оплакванията са свързани с нарушеното разграждане на лактозата в стомашно-чревния тракт и ферментационните процеси, които търпи – поуване на корем, болки, газове, редки изхождания.


Някои деца реагират и към допълнителни съставки в готовите храни (оцветители и консерванти), което също може да е подвеждащо при преценката за налична алергия към продукт.

 

Кои храни най-често водят до хранителни алергии?

Всяка храна, може да причини хранителна алергия, но сред най-често срещаните са следните:

 • Краве мляко;
 • Яйца – най-често белтък;
 • Фастъци;
 • Соя, често е в асоциация с алергията към краве мляко;
 • Ядки (лешници, падеми, кашу);
 • Риба (риба тон, сьомга);
 • Морски дарове (скариди, омари);

Фъстъците, ядките и морските дарове, са най-честата причина за тежки алергични реакции.

Хранителните алергии в ранна детска възраст, обичайно се преодоляват при израстването. Според статистиката, 80%– 90% от алергиите към яйца, мляко, ядки и соя преминават до навършване на 5-годишна възраст. При съмнение за множество хранителни алергии и проблеми в хода на захранването е уместно консултирането с алерголог, като след 1-годишна възраст е възможно провеждането на някои кръвни тестове за алергия.

 

Библиография:

1.Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

2.Педиатрия, издателство „АРСО“, под редакцията на Проф. Д-р Д.Бобев и Доц. Д-рЕ.Генев – трето издание

3.https://www.healthychildren.org/nutrition

 

 

На 16 октомври на Форум бременност и детско здраве може да чуете на живо водещи медицински специалисти, които ще коментират актуални и важни теми, свързани с раждането, бременността, майчиното и детско здраве. За повече информацията и за да проследите на живо събитието, регистрирайте се на на Investor Media PRO