Захранването на бебето може да бъде много стресиращо и всичките правила коя храна кога да се въведе, какво количество пюре трябва да изяжда детето, как да приготвим храната и т.н., могат да бъдат доста объркващи за майката.

 

Ето едни от най-често задаваните въпроси или какво вълнува майките, захранващи своите деца.


 

  • Колко време можем да съхраняваме пюрето след като е отворено?

В началото на захранването детето изяжда 3-4 до 10 лъжички пюре. И тук майките се питат: „А какво да правя с останалото количество?“ Ако сте решили да захранвате детето с готовите пюрета, то е хубаво да отделите от бурканчето такова количество пюре, каквото детето ще изяде. Останалото количество можете да приберете в хладилник.

 

Него можете да го дадете в рамките на не повече от 24 часа. Ако давате пюре на бебето директно от бурканчето, то в него остава слюнка, което е предпоставка за по-бързо разваляне. Такава храна не е препоръчително да я давате на другия ден.

 

  • Кой вариант да избера – домашно пюре или готово? Разбира се, че по-добрият вариант е сами да приготвяте храната за детето си вкъщи. Тя е прясно сготвена и не съдържа допълнителни, нежелани съставки като нишесте, масла и т.н. Ако разполагате с хубави, пресни зеленчуци от сигурен източник, не се колебайте да направите вкусно първо пюре за бебето.

Ако захранването трябва да започне през зимните месеци можете да консервирате или замразите пресни зеленчуци и плодове през лятото.

 

  • Трябва ли да овкусявам пюрето?

Отговорът е категорично не. Първите пюрета на бебето не трябва да се овкусяват по никакъв начин – нито с мъничко сол, нито с щипка захар, нито с други подправки. Единствено към зеленчуците или кашата можете да добавите кърма или адаптирано мляко, за да направите прехода от млечно хранене към хранене с твърда храна по – плавен. Вкусовете на бебетата не са като нашите.

 

За тях пюретата без сол не са толкова безвкусни както са за нас. Те не познават вкуса на солта и захарта. За тях всеки нов вкус е интересен и различен. А и нещо, което е изключително важно е, че техните бъбреци не са достатъчно зрели, за да преработват сол.

 

След 6-и месец можете да започнете да добавяте подправки като копър, магданоз, джоджен към пюретата. Така малките се запознават с още нови вкусове. Но определено не бързайте със солта и захарта. Тях ги оставете за след навършване на една годинка.