Бебета на 8-месечна възраст са усвоили цял куп нови умения! Тялото на кърмачето се развива бързо, за периода от 4 до 6-7-месечна възраст повечето започват да седят седнали самостоятелно (без подкрепа), започват да пълзят и местят предмети от едната в другата ръка, малка част успяват да се изправят самостоятелно и някои развиват захват тип пинсета. Децата стават все по-експресивни и дори използват жестове, за да покажат какво искат... или какво не искат. Всички тези нови умения търпят усъвършенстване в следващите месеци, постепенно децата започват да разбират родителите си.


За да се стимулира физическото развитие, интересът към храната и да започне приобщаването към семейството, добре е детето да се храни заедно с всички. Сега е моментът да дадете лъжица, с която да опитва да загребва и да се храни самостоятелно. Храненето на общата маса стимулира любопитството на детето и му дава добра представа „какво точно се прави с храната“. Развиват се социални умения и се осъзнава храната като социален фактор. Започва изграждането на първите хранителни навици.


На 8 месеца бебето е готово да започне да дъвче (действие, за което се изисква да отклоняват езика от срединната равнина към двете букални страни и обратно). Дъвкането е процес, при който храната попада в устата и се прехвърля от една дъвкателна повърхност до другата, при което търпи механична обработка и започват процесите на храносмилане.В зависимост от това кога е стартирано захранването, родителите се ориентират и за темпа, с който се въвеждат новите храни. През 8-мия месец, следва да се предложи първата храна, която съдържа малки меки парченца. Традиционна за българската детска кухня е попарата. С попарата се въвежда и сиренето, като първи млечен продукт. За приготвяне на този етап може да се използва вода или чай. Сиренето се обезсолява, като се изкисва във вода за 24 часа преди да се предложи. Това е подходящ момент да се замести и закуската около 8 часа.


Не забравяйте да увеличите количеството на жълтъка до ½ през ден!


Към менюто на детето може да се добавят също така риба (бяла риба), броколи, зеле, диня, пъпеш, череши. Плодовете се предлагат добре измити, почистени и нарязани в подходяща форма.


След като детето е захраненето със сирене, може да се въведе и киселото мляко. Първо се предлага, като съставка в печива, след което може и в чист вид. Избирайте пълномаслено мляко. На същия принцип се препоръчва и въвеждането на прясно мляко, но на по-късен етап (след навършванет на 11 месеца).


През 9-ти и 10-ти месец се въвеждат първите червени меса (агнешко, телешко), лук и обелени добре измити мъхести плодове (кайсии и праскови).
Въвеждат се бобовите култури: зелен фасул, леща, грах. Предлагат се след добра термична обработка, в умерени количества. След като бъде въведена съответната бобова култура, се препоръчва да се предлага като основна храна, не по-често от веднъж седмично.


За да осигурите оптимален растеж и развитие, предлагайте разнообразно меню в количества съобразени с възрастта, както и апетита на детето!

 

Библиография:

1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding;

2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

3. https://naspghan.org/wp-content/uploads/2020/03/March-2020-Article-E-JPGN-19-554Health_Impacts_of_Early_Complementary_Food-1.pdf