Как да изберем първата захранваща храна?

На пръв поглед лесно решение, но много родители се чудят и допитват до различни източници какво да предложат първо. Това се дължи от една страна на притеснението (А дали бебето ще го хареса? Това ли е най – доброто? Кое е безопасно?) а от друга страна на стремежа на всеки родител да предложи най – доброто на своето дете.

 


Повече по темата и възможни решения можете да намерите в Първите захранващи храни. Какво да изберем и как да го предложим?


За периода 4 до 7 ми месец, в менюто на кърмачето следва да се въведат:

  • Зеленчуци;
  • Плодове;
  • Безглутенови каши (ориз, царевица, елда, просо);
  • Месо и яйчен жълтък;
  • Глутенови каши(овес, ръж, ечемик, пшеница);

Замества се първо обедното хранене, като се започва с постепенно нарастващи количества, до достигане на пълна порция – 120 г, след всяко пюре се дохранва с мляко или кърма, особено при децата между 4- и 6-месечна възраст. Част от децата проявяват голям интерес към храната и я приемат с охота, тогава може да се достигне количество до 150 г на обедно хранене без добавка. След това се замества храненето в 10 часа или следобедното хранене около 16 – 17 часа.


До края на 7-ми месец пюрето, което предлагате трябва да е гладко пасирано като консистенция.


Не забравяйте да предлагате вода! Между храненията кърмачето трябва да приема преварена и неподсладена вода, като постепенно се приучава да пие с чашка. Общото количество което трябва да приема дневно са около 800-1000 мл, това включва мляко, вода, супа, сокове и т.н.


Първите зеленчуци, които могат да се въведат в периода от 4-ти до 6-ти месец, са: картоф, морков, тиква, тиквичка, пащърнак, сладък картоф;
От плодовете могат да се предложат: ябълка, банан, круша, дюла, слива, авокадо;
Кашите, с които можете да стартирате захранването са: ориз, царевица, елда или просо;


След като сте въвели първите захранващи храни и детето е достигнало 6-месечна възраст се добавя яйчният жълтък към зеленчуковото пюре за обяд. Въвежда се за около седмица до достигане на ¼ жълтък. След това може да се предложи бяло месо(пилешко, пуешко, заешко). Отново се предлага в постепенно нарастващи количества до достигане 20 г. Когато детето е захранене с месо и жълтък се редуват на обедното хранене – единия ден месно-зеленчуково пюре с 8% месо, а на следващия ден зеленчуково пюре с ¼ жълтък.


Въвеждането на глутена следва да започне след навършване на 6-месечна възраст, като оптимален времеви прозорец е определен периода между 6-ти и 7-ми навършен месец. Глутенът се въвежда продължително време-около месец. След като, започнете с първата глутенова каша, продължете с глутен около 4 седмици, през това време можете да въвеждате месо, нови зеленчуци, плодове или различни глутенсъдържащи култури (ечемик, ръж, овес, пшеница).


С началото на захранването се променя и характеристиката на изхожданията. При комбинирането на храните, следва да се редуват разхлабващи и запичащи храни. Балансираното хранене, ще осигури оптимален стомашно – чревен комфорт и плавна адаптация към новата храна.


Постепенно интересът на детето към храната нараства, възможно е да има периоди, когато отказва определена храна или е по – капризно. Имайте предвид, че храненето, сънят и спазването на дневния режим са тясно свързани, трудно е да приспите гладно дете, но също толкова трудно би било и да нахраните преуморено или сънливо бебе.

 

Начинът, по който започнете да предлагате храните, е определящ за вкусовите предпочитания във времето, междувременно това е и периодът, в който се изработват хранителните навици у детето – да стои мирно на столче, да използва прибори и т.н. Поднесете новата информация в приятна обстановка, под формата на забавно и приятно приключение. Обяснявайте всичко, което се случва, за да задържите вниманието на детето и междувременно да подпомогнете речевото равитие. 


Ако детето откаже да приема конкретна храна, престанете да я предлагате за около 2 седмици, след което опитайте да я дадете отново. Ако забележите някаква хранителна реакция (обрив, гадене, повръщане, диария и др.) се консултирайте с личния лекар на детето.

 

Библиография:

1.https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding;

2.Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

3.https://naspghan.org/wp-content/uploads/2020/03/March-2020-Article-E-JPGN-19-554Health_Impacts_of_Early_Complementary_Food-1.pdf