Захранването е дълга и сложна тема, която много вълнува съвременния родител. Във времето хранителните навици на поколенията са преминали през големи трансформации. С навлизането на западната култура и познаването на основните хранителни групи и ефекта им върху тялото, храната се превръща в източник не само на микро- и макронутриенти, но и на удоволствие и дори хоби. Грижата за тялото е изключително актуална и храненето е най-съществената част.

 

Вече е известно, че захранването е изключително важен етап от живота, тъй като именно тогава се формират първите хранителни навици и предпочитания (включително предпочитанията към сладко или солено). При наличието на наднормено тегло в ранна детска възраст е доказан повишеният риск от развитието на затлъстяване и метаболитен синдром в зряла възраст. Същевременно нараства честотата на алергиите, а тук захранването има много важна роля!


 

По тези и редица други въпроси има проведени редица клинични проучвания, които доказват ползата или вредата на всеки подход. Учените предлагат оптимални времеви интервали за въвеждането на някои хранителни групи и посочват ползите и рисковете на всяко действие. В една кратка поредица ще се опитам да обобщя най-важните моменти около захранването, като аргументирам посочените твърдения с най-актуална информация.

Какво представлява захранването?

По определение захранването е процесът на въвеждане в менюто на кърмачето на храни и/или напитки (включително и сокове – предлагането на сокове е захранване!) различни от кърмата, адаптираното мляко и преходните млека за кърмачета. През този период настъпва преход от изцяло млечното хранене към приемането и храносмилането на твърди храни.

 

При раждането храносмилателната система на новороденото все още е незряла и има нужда от време и постепенна адаптация. Това важи както за всички вътрешни органи, така и за дъвкателния апарат. Новородените се хранят в малки количества начесто и приемат единствено кърма или адаптирано мляко. С времето се повишават енергийните нужди на детето, изчерпват се запасите от желязо. Децата започват да седят, проявяват интерес към храната на възрастните, появяват се първите зъби и неусетно идва моментът, в който са готови за захранване!

Кога е най-подходящо да започнем захранване?

Сроковете за захранване са посочени от ЕSPGHAN EFSA,WHO и е доказано, че захранването не трябва да се осъществява преди навършени 4 и след 6-месечна възраст (17 – 26 седмица). СЗО препоръчва захранването да бъде безопасно, навременно и адекватно, като се осъществява тогава, когато кърмата вече не успява да задоволи хранителните потребности на кърмачето.

  • На този етап отделителната система вече е готова да се справи с повече продукти на обмяната и се оформят вкусови предпочитания.
  • Захранващите храни са по-трудни за храносмилане и усвояване, в началото на захранването е важно стомашно-чревният тракт да е съзрял, за да може от една страна да усвои немлечните белтъци, мазнини и въглехидрати, а от друга да осигури адекватна защита от евентуални инфекции и алергии.
  • При раждането здравите новородени имат добре изразен сукателен рефлекс, преди да започне самото захранване е добре да е изчезнал рефлексът на избутване, благодарение на който отказват да приемат в устата неща различни от гърда или биберон и има изцяло протективна функция. С началото на захранването детето движи езика напред и назад и първоначално се учи да преглъща. Дъвче храната само с венци и постепенно се развива умението за същинското дъвкане, при което езикът започва да се отклонява от срединната линия към двете страни и обратно.
  • Процесът на захранване има отношение и към проговарянето и нормалното развитие на речта на по-късен етап.

Следва продължение...

 

Библиография:

1. Infant and young child feeding (who.int)

2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

3. March-2020-Article-E-JPGN-19-554Health_Impacts_of_Early_Complementary_Food-1.pdf (naspghan.org)