След като сме се запознали с основните правила в хода на захранването, следва да преминем към избора на първата храна, която ще предложим. Тук има три варианта:

  • Зеленчуково-млечно пюре;
  • Безглутенова млечна каша (оризова);
  • Плодово-млечно пюре.

Първата захранваща храна, винаги се разрежда с мляко. Консистенцията на готовото пюре или каша трябва да бъде достатъчно гъста, за да остава на лъжичката и да оставя гладка следа, когато се загребва.

 


Готовите пюрета често са приготвени с вода и имат добавени сгъстяващи съставки (нишесте). При избор на готово пюре задължително прочетете съдържанието и търсете такова със 100% съдържание на 1 продукт продукт. За да се ориентирате за консистенцията (т.е. колко фино е пасирано пюрето), обърнете внимание на посочената цифра на етикета, трябва да е отбелязано, че е подходящо за възраст от 4 до 6 месеца.

 

 

1. Зеленчуковите пюрета, които може да предложите традиционно са: картоф, морков или тиква. Картофът е типичен за нашите ширини, основен за нашата кухня, с висока хранителна стойност. Позволява приготвянето на гладко пюре, но не е особено сладък. Тиквата и морковът са по-сладки - също добър избор, при доказан произход на продукта, но са зависими от сезона. Други зеленчуци, които са подходящи за първа захранваща храна са: тиквичката и пащърнакът. Когато приготвите пюрето, прибавяйте между 30 и 50 мл адаптирано мляко или кърма.

До края на първата година храната, която приготвяте за детето се разрежда с млякото, което приема.


Първата захранваща храна се въвежда най-дълго време около 10-тина дни, като се предлагат постепенно нарастващи количества. Започва се с 3 ч.л. и се увеличава с по 15 мл на ден до достигане на пълна порция 120 – 130 г се дохранва с мляко.

 

2. Оризовата каша е особено подходяща първа храна за деца, които не наддават достатъчно, движат се на долна граница на нормите или имат изразен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Кашите са по-калорични и лесно може да се постигне по-гъста консистенция. Приготвят се с кърма или адаптирано мляко, имат добра поносимост и се харесват на децата. При избор на инстантна каша, предложете първо безмлечна, приготвена с адаптираното мляко на детето. Започва се с безглутенова каша (ориз, царевица, просо, елда), като с най-добра поносимост е оризовата каша. Ако сте въвели една безглутенова каша и детето е навършило 6 месеца може втората захранваща каша да съдържа глутен (овес, ръж, ечемик, пшеница).

 

3. Плодовите пюрета са любима храна на кърмачетата. Обичайно се приемат без проблем, при избор на плодово пюре като първа захранваща храна, част от децата след това отказват по-безвкусните продукти и зеленчуците. Първо се предлагат термично обработени плодове (ябълка, круша) - могат да бъдат приготвени на пара, варени или печени. На следващ етап може да предложите банан, пъпеш (сурови), пюре от сини сливи, кайсии, праскови. Винаги почиствайте добре плодовете. Мъхестите плодове се белят. Плодово пюре най-често се въвежда след като е заместено изцяло обедното хранене, предлага се като второ хранене за деня (10часа) или на следобедна закуска.


Препоръчва се въвеждането на нови храни да бъде в първата половина на деня. От изцяло практична гледна точка, в случай на реакция (непоносимост или алергични прояви) за цялото семейство е много по-удобно да се организира преглед и посещение при специалист.


Ако имате въпроси относно първата храна, която да предложите, обсъдете всичко с личния лекар на детето, нека той прецени към какво да се насочите и каква последователност да следвате.
Не забравяйте с първата захранваща храна да започнете да предлагате и вода в количество около 30 – 50 мл между храненията.
 

Библиография:

1.https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding;

2.Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

3.https://naspghan.org/wp-content/uploads/2020/03/March-2020-Article-E-JPGN-19-554Health_Impacts_of_Early_Complementary_Food-1.pdf