В хода на захранването има няколко основни препоръки, които е добре да се спазват.


Със захранването в менюто на детето се въвеждат основните хранителни групи: плодове, зеленчуци, месо, млечни продукти и зърнени култури. Предлагането на всеки нов продукт става с постепенно нарастващи количества, като се започва от 2-3 чаени лъжички, до достигане на пълна порция.


1. На първо място, важно е да захранваме дете само, когато е здраво! С особено внимание трябва да подходим преди предлагането на първата храна както и в хода на захранването, когато въвеждаме нови хранителни групи. Ако детето има какъвто и да е здравословен проблем (включително и неизяснен обрив) е по-добре да изчакаме. Ако детето е болно, е твърде вероятно на първо място да откаже да приема твърда храна, от друга страна, в случай на непоносимост или алергия към новата храна, няма как да се отдиференцира състоянието.
2. Друг основен момент е млечното хранене – то остава основно и задължително през първата година. Препоръките на СЗО са за изключително кърмене най-малко в първите 6 месеца. Кърмата, по време на захранването намалява риска от развитие на алергии и непоносимости към новите храни. Сутрешното и вечерното млечно хранене се запазват до края на първата година, а на всяко хранене може да се дохранва с кърма. За децата на адаптирано мляко количествата в 12-ти месец достигат 2 х 200 мл.
3. С началото на захранването трябва да започне и предлагането на вода между храненията. Започва се с малки количества (около 30 мл). През първата година дневните водни нужди възлизат на около 150 мл на килограм телесна маса, тук влизат и водата, приета с храната, както и с млякото.
4. Ако се появят оплаквания като:лек обрив или стомашно-чревни проблеми (диария, повръщане), вероятно са проява на непоносимост. В повечето случаи отминава за няколко дни, след като спрете приема на новия продукт. Можете отново да го предложите най-рано след около седмица. Всяка реакция в хода на захранването следва да се обсъди и уточни с проследяващия личен лекар на детето.
5. Храната винаги трябва да се предлага във вид и консистенция съобразена с възрастта. Първото захранващо пюре се приготвя, като се разрежда с част от приготвено адаптирано мляко или кърма. Конистенцията трябва да е фина и гладка, а когато загребете с лъжичка трябва да остава следа в пюрето. През 8-мия месец може да се въведат храни с малки частици (като попара, овесени ядки и др.). Децата постепенно развиват дъвкателни умения и започват да оформят хапка, прехвърлят я от лява към дясна дъвкателна повърхност и обратно. От 1 до 3 години се предлага т.нар “преходна храна“, която доста наподобява като състав и консистенция тази на възрастните, но се контролират строго количествата на добавената сол, захар и подправки. През 3-тата година постепенно детето започва да се храни с обща храна.
6. Във всеки един етап от живота е важно да предлагме храна с доказан произход и качество! Не се предлагат продукти с високо съдържание на пестициди, антибиотици, нитрати и др. вредни вещества. 
7.До навършване на 1-годишна възраст има няколко храни които НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ!


  • Цяло яйце, по-точно белтъчната част, се избягва заради честите алергични реакции.
  • Пчелният мед се избягва през първата година заради съществуващия риск от ботулизъм.
  • Морските дарове (миди, октоподи, скариди и др.), на първо място не са част от традиционната българска кухня, имат високо съдържание на натрий, често се оказват алерген и оствен това обичайно имат жилава консистенция и са трудни за консумация (крият повишен риск за задавяне и аспирация). Препоръчва се да се предлагат след 1-годишна възраст с повишено внимание. 
  • Прясното краве мляко може да се въведе през 2-рата година. Започва се с кисело мляко, след което прясно като съставка на храна (кекс или друг вид печиво) и след това може да предложите като напитка.
  • За храните с висок алергенен потенциал – като соя, фастъци, ягоди и цитруси и др., е доказано, че късното въвеждане, не понижава риска от развитие на алергия. У нас за момента се е запазила тенденцията да се изчака с предлагането им след 1-годишна възраст.

 

Следва продължение...

 

Библиография:

1.https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding;

2.Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

3.https://naspghan.org/wp-content/uploads/2020/03/March-2020-Article-E-JPGN-19-554Health_Impacts_of_Early_Complementary_Food-1.pdf