Материалът е продължение на темата за основните правила в хода на захранването от поредицата на д-р Маргарита Желева

 

8. Въвеждането на новите продукти следва да става търпеливо, през достатъчно дълъг период от време. За първите захранващи храни както и при въвеждането на нова хранителна груа, се изчаква мининум 7 дни, преди да предложите нова храна. Така има достатъчно време да се прецени наличието или отсъствие на хранителни реакции.9. Новите храни се въвеждат в постепенно нарастващи количества. Предлагането на немлечна храна започва с малки количества 10 – 15 г, като за около седмица се достига порция от 120 - 150 г. След млечно-зеленчуковото пюре се дохранва с кърма или адаптирано мляко.


10. Захранването през първата година, цели основно въвеждане на твърдите храни и преход от млечното хранене към твърда храна. През целия период, детето може да се дохранва с кърма!


11. Всеки месец се въвежда нова хранителна група и се замества по едно млечно хранене.


12. Сред водещите препоръки на специалистите в световен мащаб е да се избягва овкусяването на храната! Не добавяйте сол и захар, до 1-годишна възраст.


13. Винаги опитвайте храната преди да я предложите на детето. Така ще се ориентирате дали сте постигнали подходящата температура, вкус и консистенция. Твърде е вероятно, ако дадете на детето твърде студена или твърде гореща храна, след това то да откаже да я опита отново. Имайте предвид, че в по-напредналите етапи на захранването се добавят подправки (обикновено след 1-вата година) и тогава е възможно допускането и на грешки при овкусяването.


14. Ако детето откаже да приема конкретна храна, временно се спира да се предлага, след което отново се опитва да се въведе в менюто. Най-добре е първо да се опита в комбинация с други продукти и постепенно нарастващи количества. Можете да опитате и да промените начина на приготвяне, особено при деца над 1 година.

Каква е ролята на лекаря в процеса на захранване?

Храненето и захранването бележат началото на един нов етап в живота както на бебето, така и на родителите! Това е първата фаза на отделяне на кърмачето от майката. Това следва да се случва плавно, като се съобразява с индивидуалните нужди на детето. Именно тук идва и ключовата роля на личния лекар, който оценява състоянието и наблюдава темпа на растеж и развитие на детето. Изключително важно е родителите да обсъдят не само началото на процеса по захранване, но и следващите стъпки при въвеждане на нови хранителни групи. Всякакви прояви на непоносимост (обриви, диария, повръщане, ненаддаване на тегло и др.) следва да се обсъдят, като при нужда се назначават допълнителни тестове или консултации със специалисти.

 

Родителите често чуват различни препоръки за количествата и момента на въвеждане на конкретни храни (обичайно на детската площадка или в различни групи из социалните мрежи). Оказва се, че педиатърът на едно дете е казал едно, а на друго предлага въвеждането на същата храна на по-късен или по-ранен етап, има разминаване и в количеството на храната, която едно дете приема на хранене и още редица разлики.


Всичко това е напълно нормално, защото макар и да са стандартни препоръките за захранване и хранене, в процеса се подхожда на първо място индивидуално. Всяко детете е родено с различно тегло, има индивидуален растежен канал, едни са на естествено хранене, други на изкуствено хранене. Някои приемат вода, други - не, захранването може да започне след 4-ти навършен месец, но при много деца започва и на 6-месечна възраст. От тук и още много индивидуални особености произтичат големите разлики. Всички притеснения следва първо да се обсъдят с проследяващия лекар, за да може ситуацията да се обясни и съобрази с Вашето дете! 
 

Библиография:

1.https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding;

2.Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

3.https://naspghan.org/wp-content/uploads/2020/03/March-2020-Article-E-JPGN-19-554Health_Impacts_of_Early_Complementary_Food-1.pdf