Млякото и млечните продукти са богати на ненаситени мастни киселини, калции, витамин Д, протеини, витамин А и цинк, фосфор. От друга страна, кравето мляко като напитка е бедно на желязо и съдържа протеини, които са трудни за храносмилане. Консумацията му измества кърмата и адаптираните млека, които са балансирани като състав и се препоръчват като основен хранителен източник, за децата до 1-годишна възраст. Приемът на краве мляко, вместо кърма или адаптирани млека, води до развитие на желязодефицитна анемия и стомашно-чревни проблеми. Междувременно алергията към белтъка на кравето мляко е сред най-често наблюдаваните алергии в кърмаческа възраст.


Сиренето и киселите млека са ферментирали продукти, в резултат на което протеините са частично денатурирани и това ги прави по-лесни за храносмилане. Маслото и гхии, съдържат минимални количества белтък и обичайно се толерират добре.

Кога и как да предложим мляко и млечни продукти?


Препоръчва се приемът на прясно мляко като напитка, да започне след 1-годишна възраст. Прясното мляко е непълноценен източник на нутриенти, в сравнение с адаптираните млека. В адаптираните млека, кравето мляко е основна съставка, но са модифицирани така че да наподобяват по състав и хранителна стойност кърмата.


Млечните продукти (сирене, кисело мляко, масло), могат да бъдат въведени след 6-месечна възраст.

Прясното мляко може да се включва в приготвянето на печива и други храни и около 10-11 месечна възраст.

Колко краве мляко може да предложим на детето?

  • 6 - 12 месеца: Пепоръчва се да приема, основно кърма или адаптирано мляко;
  • 11 - 12 месеца: След коснултация с личния лекар на детето, може да се предложат малки количества прясно мляко, основно добавени в печива.
  • 1 – 2 години: Опитайте се да ограничите коснумацията на краве мляко до около 450 мл дневно, особено ако детето отказва да приема твърдите храни. Предлага се пълномаслено краве мляко и млечни продукти.
  • 2 – 3 години: Децата на тази възраст могат да консумират прясно мляко 2 пъти дневно. На този етап се преминава към консумацията на нискомаслени млечни продукти(след консултация с лекар).

Кравето мляко може да причини или обостри запек особено при кърмачетата. При децата над 12-месечна възраст добра алтернатива са растителните млека, основно соя или овесено мляко. За да избегнете запек при детето, осигурете адекватен прием на вода и пресни плодове и зеленчуци.

Алергия към млякото

При част от кърмачетата се установява алергия към белтъка на кравето мляко.
Състоянието най-често се диагностицира още около 3-месечна възраст, но може да се прояви и на по-късен етап. Тази алергия обичайно изчезва след 6-годишна възрст. При част от децата, краве мляко и млечни продукти могат да бъдат предложени още след 1-годишна възраст, под контрола на личния лекар на детето.


Съществуват много алтернативни варианти на кравето мляко, при децата доказана АБКМ. До 1-годишна възраст, се препоръчва основно прием на кърма, алтернативен вариант са адаптираните млека, които съдържат частичен(т.нар HA - формули) или пълен белтъчен хидролизат. Те се приемат само след препоръка от лекар.


При децата над 1-годишна възраст, може да се наложи да се избягват млека и млечни продукти и от други бозайници (козе, овче и др.), както и немодифицираните соеви и оризови млека, тъй като се получават кръстосани алергични реакции.

 

Библиография:

1.https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding;

2.Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

3.https://naspghan.org/wp-content/uploads/2020/03/March-2020-Article-E-JPGN-19-554Health_Impacts_of_Early_Complementary_Food-1.pdf

4.solidstarts.com 

https://solidstarts.com/starting-solids/milk-milk-alternatives-for-babies-toddlers/