В хода на захранването има няколко важни момента, първият е кога и как ще предложим първата храна, а вторият е в каква последователност се въвеждат основните хранителни групи – плодове, зеленчуци, месо, яйца, млечни и бобови.


След като са въведени няколко зеленчука и плодове, следва към менюто на детето да се добавят яйчен жълтък и месо. Те се въвеждат при навършени 6 месеца.

 


Как се въвежда яйце?

Цяло яйце, може да се предложи след 1-годишна възраст заради белтъчната съставка. Яйчният жълтък от друга страна е сред първите захранващи храни, като той се добавя към зеленчуковите пюрета още на 6-месечна възраст.


Приготвят се пресни твърдосварени яйца. След завиране на водата, яйцето се оставя да ври 14 мин., за да се избегне рискът от заразяване със салмонелоза.


Първоначално се предлага всеки ден в постепенно нарастващи количества до достигане на ¼ жълтък. След това се добавя към зеленчуково пюре през ден. При навършване на 9-месечна възраст, количеството се увеличава до ½ жълтък, отново през ден.


На 1-годишна възраст може да се въведе яйчен белтък първоначално като съставка в печива.

 

Как се въвежда месо и риба?

Месото е важен източник на белтъци, съдържащи незменими аминокиселини, лесно усвояемо желязо и мастноразтворими витамини. Важно е да се включи в храненето на кърмачето, през 7-мия месец, защото след 6месечна възраст започват да се изчерват жлезните запаси натрупани по време на феталното развитие.


Първоначално се предлагат бели меса – пуешко, пилешко, заешко. Ако приготвяте у дома, трябва да са добре изварени (месото лесно да се смъква от костта), гладко и фино пасирани. Избирайте продукти с доказан състав и произход. В случай, че взимате смесени готови пюрета или заготовки, обърнете внимание на процентното съдържание за порция, тъй като:


Захранването с месо започва с постепенно нарастващи количества:

  • 1 ден – 5 г;
  • 2 ден – 10 г;
  • 3 ден 15 г;
  • 4 и 5 ден – 20 г;

След което, се предлага през ден в количесто 10 – 12 г (8% съдържание на месо), до 9-месечна възраст, след 9-тия месец се увеличава на 20 г, през ден. Редува се със зелечуково пюре с жълтък до навършване на 1 г.

 

Рибата съдържа полиненаситени мастни киселини, които са от съществено значение за нормалното развиние на нервна сиситема и зрението. Доказана е тяхната роля и при развитието на имунитета.


Въвежда се след 8-мия месец, като се предлага бяла риба, веднъж седмично, в еквивалентните количества месо за възрастта.


Темпът за захранване зависи от една страна от това на каква възраст е детето, когато започваме захранване (4, 5 или 6 месеца), а от друга страна, от наличието на установени подлежащи алергии (алергия към белтъка на кравето мляко – АБКМ, алергии към насекоми, животни и др.), както и наличието на фамилна обремененост за алергии (родител, брат/сестра с доказани хранителни алергии, бронхиална астма и др.).

 

Колкото по-малко е детето при предлагането на първите храни толкова по-бавно следва да се случва въвеждането на нови продукти. В интеравала 4-6 месец следва да се въведат някои зеленчуци, плодове, безглутенови каши, жълтък и месо. Всяка нова храна се предлага за период от 5 до 7 дни. Ако захранването започва при навършени 6 месеца, след достигането на пълна порция от първата захранваща храна, всеки следващ продукт може да бъде въвеждан в рамките на 4-5 дни.


Децата с алергии и фамилна обремененост за алергии, се захранват бавно! Всяка нова храна е добре да се предлага за период от 5 до 7 дни.


Ако в хода на захранването, се появят прояви на непоносимост към конкретен продукт (лек обрив, нестабилни изхождания, колики, повръщане) спрете предлагането за период от поне 2 седмици. Най-вероятно се касае за временна непоносимост, но при всички случаи е добре да обсъдите конкретната ситуация с личния лекар на детето. Появата на тежки оплаквания като генерализиран обрив, неспокойствие, многократни нестабилни изхождания и повръщане изискват незабавна консултация с лекар!
 

Библиография:

1.https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding;

2.Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

3.https://naspghan.org/wp-content/uploads/2020/03/March-2020-Article-E-JPGN-19-554Health_Impacts_of_Early_Complementary_Food-1.pdf