Захранването на детето е процес, който често изправя родителите пред голямо предизвикателство и поражда много въпроси: Кога е най-подходящото време за започване? Какво количество храна трябва да се дава? Кои са подходящите храни? Нека да се опитаме да хвърлим малко светлина по този въпрос.

 

Захранване – кога да го започнем?


 

В първите няколко месеца след раждането майчиното мляко е най-добрата храна за бебето. Въпреки това с напредване на времето и порастване на детето кърмата не може изцяло да задоволи потребностите от хранителни вещества и микроелементи. Точно тогава е най-подходящото време да се постави началото на захранването. По правило в края на четвъртия – началото на петия месец може да се предложи на детето първото пюре. Началото на захранването не трябва да се отлага повече от шестия месец след раждането на детето.

 

Как точно трябва да се случи това?

 

Всяко дете реагира по различен начин на първото пюре – докато едни започват да го харесват още след първата лъжичка, то при други привикването е доста по-трудно. Като цяло важи правилото за постепенно въвеждане на новата храна. Обикновено първо се замества обедното хранене. Препоръчва се да се започне с няколко лъжички пюре и детето да се дохранва с кърма, като при всяко следващо обедно хранене се увеличава количеството на предлаганото пюре.

 

Обикновено се започва с въвеждането на зеленчуково пюре. Подходящите за целта зеленчуци са морковите, пащърнакът и тиквата. По-късно се въвежда и картоф. Постепенно след като детето привикне към него, може да се предложи и месно-зеленчуково пюре през ден, като то се редува със зеленчуковото.

 

От шестия месец може да се замести още едно хранене. Обикновено това е следобедното кърмене, като на негово място се въвежда млечна каша. Отново важи правилото за постепенност – при всяко хранене се увеличава количеството на кашата.

 

Как да се справим със захранването?

Децата не винаги харесват пюретата и кашите. Тогава храненето се превръща в една истинска борба за родителите. Ето няколко съвета как да преминете по-гладко и безпроблемно през този период:

  • „Издебнете“ най-подходящия момент за започване на захранването. Наблюдавайте кога детето е любопитно, посяга към храната и дори се опитва да я постави в устата си. Именно тогава е най-подходящият момент да се пробвате да му дадете първите няколко лъжички пюре.
  • Важно е бебето да е привикнало към пластмасовата лъжичка и тя да не е нова за него. За целта няколко седмици преди започване на процеса по захранване може да дадете на детето пластмасовата лъжичка, с която ще го храните. По този начин то ще свикне с нея и няма да я отбягва.
  • Оставете детето да пипне пюрето, ако посегне към него. Нормално е бебето да е любопитно за новите неща около него, а по този начин по-лесно ще опознае храната.
  • Трябва да сте търпеливи – в началото бебето няма да започне да приема безропотно пюрето, по-вероятно е дори да го изплюва. За това много често първият опит за хранене е неуспешен. Ако детето по никакъв начин не иска да приеме новата храна, оставете го известно време на стария режим на хранене. След десетина дена може отново да пробвате с пюрето и този път шансът за успех е по-голям.
NEWS_MORE_BOX

 

Как да реагираме при запек?

Обикновено появата на запек след началото на захранването не се дължи на заболяване или органично нарушение. Причините могат да се крият в това, че бебето не понася новата храна или пък не е получило достатъчно течности. Въпреки това, ако проблемът се задържи, е хубаво да се консултирате с педиатър. За да се избегнат тези проблеми при дефекацията, е необходимо детето да получава достатъчно количество течности. В началото на захранването, когато все още не е заместено цялото хранене с твърда храна, бебето ги получава посредством кърмата. Колкото повече пюре или каша давате обаче, толкова повече течности трябва да предлагате на детето.