Продължаваме с разглеждането на някои от най-често задаваните въпроси, свързани със захранването.

 

За колко време трябва да заместим едно хранене? Няма строго правило кога трябва да стане това. Водете се по това какво иска бебето. Ако то е лакомо и приема добре пюретата, заместването на едно млечно хранене може да стане за около 5-7 дни, при други бебета това може да стане по-бавно – за 10-15 дни.


 

Важно е да не насилвате детето. При по-лакомите бебета, които си хапват добре не прекалявайте с количеството на твърдата храна в началото. Първите 3-4 дни не трябва да надвишавате 60-70 грама пюре, за да не раздразните стомахчето или да предизвикате запек.

 

За заместено се счита едно хранене, когато сте достигнали около 150 г пюре (при бебе на 5-6 месеца) или бебето не търси кърма или адаптирано мляко след пюрето. Количеството също е ориентировъчно, някои бебенца може да се нахранват с по-малко, други да изяждат повече.

 

Кога е време да въведем второ немлечно хранене? Горе-долу около месец след въвеждането на зеленчуците в обедното хранене е време да започнете да замествате и второто хранене – следобедната закуска с кашички. Ако бебето наддава бавно, можете да избързате с второто хранене и да започнете да давате каши. Ако ли пък бебчето си наддава добре, то няма за какво да бързате.

 

Захранване със сокчета. Правилно ли е? Това е старо схващане, което вече, почти, не се практикува. Преди години се е препоръчвало захранването да става на около 2 месеца с прясно изцедени сокчета. Методът не се препоръчва, защото соковете са с висока киселинност, когато на едно 2-3 – месечно бебе се предложи сок, това може силно да раздразни стомахчето и да предизвика колики.

 

Соковете са с високо съдържание на захар, което може да е предпоставка за развитите на кариес на млечните зъбки. Сокче можете да предложите на детето около 10-и месец, а най-добре е да заместите соковете със смутита – така детето получава повече нутриенти.

 

Бебето има колики. Ако го захраня няма ли да станат по-силни? Започнете захранването с хипоалергенни, сварени зеленчуци – картоф, морков. Те няма да дадат повече колики отколкото детето е имало до момента. Дори е възможно въвеждането на новата храна да намали коликите.

 

Всяка нова храна води до обогатяване на стомашната флора и така се извършва по-ефективно смилане и ферментация на храната, а обикновено незрялата храносмилателна система е причина за коликите при бебчетата.