Един от най-честите проблеми при новородените, а и при по-големите бебета е подсичането и зачервяването на кожата под пелената. Тези кожни раздразнения са неприятни, а доста често и болезнени за бебето.

 

На какво се дължи раздразнението на кожата?


Зачервявания под пелената могат да се получат по няколко причини:

  • Продължителен контакт на кожата с урина и/или фекалии. Пелената трябва да се сменя често именно, за да се избегне продължителният контакт на кожата с урина. Така се получава влажна и топла среда, която е идеална за развитие на бактерии.
  • Влажна среда. След като измиете бебето е наложително да подсушите добре кожата. Особено внимание обърнете на свивките (ингвиналните гънки и ануса). Там може да остане непопита вода, която също е предпоставка за зачервяване и раздразнение на кожата.
  • Претопляне. Не прекалявайте с дрехите, както в топлите дни, така и през зимата, бъдете внимателни и с отоплението в къщи или в колата. Претоплянето също може да доведе до зачервяване на седалището. Еднократните пелени ограничават досега на кожата с въздуха и в комбинация с много дрехи и топла среда, кожата се спарва.

Как да се справим с проблема?

Първото и основно нещо, което трябва да правите е да поддържате добра хигиена. Честа смяна на пелената, миене с вода и ограничаване използването на мокри кърпи. Нека те да бъдат почистващо средство, когато сте навън.

 

Оставяйте, доколкото е възможно, кожата да диша. Правете т.нар. въздушни бани като оставяте бебето без памперс колкото можете повече време. Така кожата ще се възстанови по-бързо.

 

Използвайте кремове, предназначени да успокояват раздразнената кожа. Попитайте в аптеката какви варианти има и как да ги използвате. Повечето кремове, предназначени за целта са плътни и мазни, не прекалявайте, нанасяйте го на тънък слой. Напластяването на много крем не носи ползи за кожата.

 

Ако зачервяването персистира след като сте спазили горепосочените мерки, то е време да се обърнете към педиатъра си. В такива случаи се изписват кремове, които съдържат кортокостероиден и антимикотичен продукт (най-често за деца hydrocortison, miconazole, clotrimazole). Кортикостероидните кремове имат бързо действие. Те се нанасят два пъти дневно за не повече от 5 – 7 дни. Приложението им винаги трябва да се обсъди с лекар!