Бебетата трябва да спят заедно с майка си до навършване на три годинки, твърдят учени. Наблюдавайки съня на новородени деца, педиатър от Обединеното кралство установява, че бебетата, настанени отделно в креватчета, спят по-неспокойно, в сравнение с тези, които заспиват върху гърдите на майка си.Той констатира, че сърцата им са изложени на по-голям стрес, когато са отделени. Освен това, когато майката не спи на едно легло със своето бебе, връзката между тях се нарушава, а развитието на мозъка на детето може да се увреди. Учените се опасяват, че това ще доведе до поведенчески проблеми, когато то порасне.Д-р Нилс Бъргман, от Университета в Кейптаун, Южна Африка, препоръчва новородените да спят на гърдите на майка си през първите няколко седмици след раждането. Според него това е гаранция за добро развитие. След това – до навършване на 3 – 4 години, бебетата трябва да бъдат в леглото на майка си.
Много майки се страхуват, че може да наранят по някакъв начин детето си през нощта и обикновено са съветвани да ги поставят отделно в креватче.Учените наблюдават и изследват общо 16 бебета, като някои от тях спят на гърдите на майка си, а други – отделно от нея. Резултатите сочат, че сърцето на бебето е под три пъти по-голям стрес, когато спи само.

NEWS_MORE_BOX

 

 

 

Тогава сънят е нарушен, тъй като е по-малко вероятно мозъкът на децата успешно да премине през различните фази на съня. Учените смятат, че този преход е от ключово значение за нормалното развитие на мозъка.Бъргман обяснява още, че измененията в мозъка, предизвикани от хормоните на стреса, може да затруднят създаването на междуличностни връзки по-късно.Според становището на National Childbirth Trust оставането при майката да бъде само и единствено в случай, че тя няма проблем с алкохол, цигари, наркотици и наднормено тегло. Те препоръчват бебето да спи отделно и когато родителите са болни или прекалено уморени.