В страни, в които студът е почти постоянен климатичен фактор, много от родителите, без да се замислят и да се притесняват започват да извеждат малките си деца, дори новородени бебета навън, при минусови температури и то само по бельо.
Трудно е, на фона на нашите климатични условия, дори да си помислим за нещо подобно, но тази практика се оказва изключително полезна.


Закаляването повишава съпротивителните сили на организма, подобрява тонуса на мускулатурата, както и работата на нервната система. Освен това се активизират процесите на обмяна, както и се подпомага функцията на вътрешните органи.


За щастие най-честият въпрос е къде и кога да започнем, а не дали изобщо да го правим. Все повече родители се насочват към методиката на закаляване. На въпроса „Кога?“ отговорът може да бъде шокиращ – закаляването може да започне още след втората седмица от раждането. Важно значение има постепенното увеличаване на въздействието, тъй като бебетата имат несъвършенна терморегулация, поради което прекаленото излагане на студ или топлина може да доведе до измръзване или прегряване.Важно е придържането към няколко основни правила, които да се изпълняват целогодишно. На първо място – да не се спира. В противен случай постепенно сме достигнали до някакво ниво на закаляване, а след дълга пауза се налага всичко да започне отначало.


Друг важен момент е всичко да бъде под формата на игра, тъй като бебето ще за забавлява от това, което правите. Което е сигурен сигнал, че няма да имате проблем с бързото му отказване. Но още по-изпитано в практиката е даването на личен пример – ако бебето или малкото дете вижда, че неговите родители правят закалителни процедури, за него няма по-голям стимул, че това е правилно. Дори може само детето да започне да изявява желание.


Специалистите разделят закалителните процедури на общи и специфични. Специфичните включват излагането на слънце, въздушни бани, както и прилагане на студотерапия. В същото време към общите се причисляват дейности, които не бихме и помислили, че имат закалителен характер – това са например гимнастиката и масажите, които започват още през първия месец от раждането.


Като оптимална температура в стаята се посочва 20-22 ˚С, но честото проветряване е задължително. Препоръките са през зимата това да става 3 до 5 пъти дневно, освен в случаите на изразена мъгла или смог в по-големите градове. За разлика от това през летните месеци – прозорецът е добре да бъде отворен целодневно.


Друга практика, която може да правите още с раждането на бебето, е каляване след баня и след смяна на еднократна пелена. Ако го оставяте известно време на въздух, преди да го облечете, позволявате постепенното свикване към влияние на по-ниски температури, а особено след баня – мократа все още кожа и затопленото тяло дават усещане за хладина.


Въздушните бани само по пелена могат да се правят по 1-2 минути след всяка баня или смяна на памперс, но в рамките на седмица тази продължителност може да се увеличава с по една минута.


По този начин ако закаляването с въздушни бани е започнало още 2 седмици след раждането, то на 6-месечна възраст тази продължителност е приблизително 30 минути. Времето може да се използва и за провеждане на лек масаж или дори гимнастика.


По отношение на слънчевите бани – бебета са изключително чувствителни към слънце, поради недостатъчната зрялост на меланиновата синтеза на кожата. Но това не пречи дори и през лятото да бъдат извеждани – като е препоръчително, когато сте без сенник да се търси шарена сянка.


По отношение на закаляването с вода се препоръчва започване с температура на водата около 36-37˚ и постепенно смъкването ѝ до 28 ˚С.


Библиография:
1.    Sears W., Sears M.; The Baby Book
2.    Czeranko S,; The Hardening of Our Children: What the Nature Cure Physicians Said