Новородените нямат усещане кога е ден и кога е нощ. Стомахчетата им все още са малки и бързо се изпразват след нахранване. Това е и причината те да се събуждат, независимо колко е часът и дали е ден или нощ.

 

Колко продължителен е сънят на новороденото?


След раждането бебето трябва да спи между 14 и 17 часа за денонощие. Въпреки това някои бебета прекарват повече време в сън – до 18-19 часа. Тъй като стомахът се изпразва за около 2 часа, новородените се будят през такъв интервал от време. Това важи особено за кърмените деца, тъй като кърмата по-лесно се усвоява и храносмила.

 

Децата, които приемат адаптирано мляко, се събуждат за храна на всеки 3-4 часа. Независимо дали спи, препоръките са новороденото да се храни на всеки 3-4 часа, докато покаже задоволителен тегловен прираст, което се случва в първите няколко седмици. По този начин се изгражда хранителен режим на детето. След като е започнало добре да наддава, може да се направи по-продължителна пауза без хранене (обикновено през нощта).

 

Първите няколко месеца след раждането могат да бъдат много изтощителни за родителите, които трябва да се събуждат на всеки няколко часа, за да хранят бебето. Всяко дете обаче е различно. В някои случаи новородените бързо се научават да спят непробудно през нощта. При други процесът е по-труден и минават няколко месеца, докато детето свикне с по-дългата пауза без хранене.

 

Как трябва да спи новороденото?

Повечето родители предпочитат да оставят детето на отделно креватче в тяхната спалня за нощта. По този начин бебето е „под око”, по-удобно е при хранене, смяна на памперси, успокояване.

 

За разлика от това, спането на родителската спалня може да е опасно за бебето. Това увеличава риска от синдрома на внезапната детска смърт. Ето някои правила за здравословния сън на новороденото:

  • Винаги поставяйте бебето да спи по гръб, а не по корем или на една страна;
  • Използвайте по-твърд матрак. Чаршафът, с който е покрит, трябва да е добре пристегнат;
NEWS_MORE_BOX

 

  • Не поставяйте нищо в кошарата на детето. Всички играчки, неизползвани одеала, възглавници, чаршафи, дрънкалки и други трябва да са извън бебешкото легло.
  • Внимавайте с температурата. Обличайте детето спрямо температурата в стаята. Избягвайте да го завивате прекалено много, за да не се претопли.
  • Дръжте детето далеч от тютюнев дим, който повишава риска от синдром на внезапната детска смърт.

 

Как да подпомогнете съня на новороденото?

Новородените следват своя собствен ритъм на сън и бодърстване. В началото те все още не са си изградили режим. Това се случва постепенно в следващите няколко месеца. На мозъка на новороденото са необходими няколко седмици, за да започне да различава деня от нощта. Не съществуват мерки, с които този процес би могъл да се ускори. Помага обаче пазенето на тишина, както и избягването смяната на памперса в малките часове на нощта. Дръжте лампите загасени и не започвайте игри и закачки с бебето. Така то постепенно научава, че през нощта трябва да се спи.

 

Ако е възможно, оставяйте детето още от началото да заспива в бебешката кошара. Така то ще разбере, че именно там е мястото за сън. Не се опитвайте да държите детето будно през деня, с надеждата, че така то спи по-добре през нощта. Преуморените кърмачета имат по-големи трудности при заспиването, а сънят им не е пълноценен.

 

Ако детето е много раздразнено и неспокойно, може да го вземете на ръце, докато се успокои. „Глезенето” в първите няколко седмици е приемливо. Освен това се счита, че люлеенето, пеенето, разхождането помагат на детето да се справи по-бързо с коликите.

 

Всички възникнали съмнения относно ритъма сън-бодърстване на детето, е добре да бъдат обсъдени с лекуващия му лекар.