Заради стрес жените, отказали цигарите през бременността си, започват да пушат отново след раждането, са установили учени от Великобритания. Главните фактори, които ги тласкат да се върнат към вредния навик, се оказват безсънните нощи и стресът, свързан с грижите за новороденото. 
 
Проучванията показват, че 75% от дамите, които се отказват от тютюнопушене поради бременността си, се връщат към цигарите в рамките на 6 месеца след раждането. В края на първата година числото на пушещите отново нараства до 80-90%!
 
Някои го правят под влияние на обкръжението си, други в опит да „възстановят” част от предишната си идентичност заради големите промени, настъпили в живота им, които невинаги са само или изцяло позитивни. Разбирането за тютюнопушенето като лесен вариант за справяне със стреса е широко разпространено. Както и вярването, че то потиска апетита, следователно би помогнало в борбата с излишните килограми, наследство от бременността. 
 
Силната мотивация през 9-те месеца, че е важно да предпазят плода от вредното въздействие на никотина, вече липсва у родилите. По време на бременността голям процент от жените изпитват редица неприятни усещания при излагане на цигарен дим, което ги улеснява да преодолеят нуждата си от запалването на цигара. Тази физиологична реакция обаче изчезва след раждането. В същото време множество фактори влияят на психологическо ниво и ги правят по-податливи на стрес и на нуждата си да се върнат към стария навик: силната умора, усещането, че са изолирани от социалния живот, притеснения, че не се справят достатъчно добре като майки. 
 
Изключително важно е и влиянието на партньора. Жените, които живеят с непушачи и получават по-голяма подкрепа за трайния си отказ от тютюнопушене, успяват да устоят на вредния навик. Друг важен момент е разпределението на грижите за бебето. Колкото повече мъжете приемат, че носят равни отговорности и подкрепят половинките си, толкова по-малко стресирани са те и съответно устояват на желанието да се успокоят с помощта на никотина. 
 
Голяма част от майките са наясно с огромните вреди, които нанася т. нар. пасивно пушене. Именно затова приемат, че стига да пазят детето си далеч от цигарения дим, няма нищо лошо да се върнат към предишните си навици. И макар да са фокусирани върху запазването на здравето на рожбата си, забравят за дългосрочните последици от поведението си като родители. Установено е, че децата на пушачи многократно по-често посягат към цигарите и стават зависими от тях на много по-ранна възраст.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Знаете ли, че бебетата, изложени на влиянието на тютюнев дим, са по-податливи към заболявания като пневмония, а дробовете им не могат да се развият правилно. 
 

Как да откажете цигарите (или да се предпазите от връщане към вредния навик) 

 
  • Вътрешната мотивация е най-важна, за да успеете. Припомнете си тези важни причини да забравите цигарите завинаги: 
  • Пушенето ускорява появата на бръчки, нанася непоправими щети на здравата, млада и еластична кожа. 
  • Пушачите губят по-бързо костна плътност – особено засегнати са жените, които са по-застрашени от остеопороза. 
  • Пушачите са неколкократно по-засегнати от развитие на сърдечносъдови проблеми, по-застрашени са от рак на белия дроб или ларинкса, инсулт и др. 
  • Любителите на тютюневия дим имат затруднения с обонянието и с вкусовите рецептори. Това променя хранителните им навици, като често води до по-голям прием на по-мазни, калорични, преработени храни. 
 

Помощ с хомеопатия 

Зависимостта към никотина може да се преодолее и с помощта на хомеопатия и други природни методи. Перманентният стрес обременява нервната система и подтиква към компенсация с нещо, което веднага ще предизвика отделяне на ендорфини. В такъв момент е лесно да се изкушите и да се върнете към вредния си навик. А всъщност организмът се нуждае спешно от почивка, от намаляване на нивата на стрес, от връщане към естественото си състояние на баланс.
 
Такъв регулиращ ефект има Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Можете да я приемате вечер, по 10 таблетки, разтворени в чаша топла. Пийте от течността бавно, на малки глътки. Сол №7 помага да се държат нивата на стреса под контрол, действа релаксиращо и подобрява качеството на съня. През деня може да ви помогне да овладеете желанието да запалите отново цигара. Вместо да изберете вредния никотин, сложете 1 таблетка сол №7 под езика. При нужда изсмучете няколко таблетки една след друга.
 
Можете да се обърнете към лекар хомеопат, който да изготви индивидуална схема с подходящи хомеопатични средства. Популярно хомеопатично лекарство, което улеснява отказването на цигарите, е Нукс вомика D6. 
 
Нукс вомика D6 помага да се овладее повишената нервност при опити да се спре не само тютюнопушене, но и зависимостта към алкохол, кафе, лекарства. При остри състояния може да се приема до 4 пъти дневно по 1 доза (10 глобули). След настъпване на подобрение приемът се намалява на 2 пъти по 10 глобули.