Проходилките - една наистина гореща тема сред младите майки. Само едно е сигурно, не се заричайте строго, че вие абсолютно никога или непременно ще използвате проходилка. Ако успеете да разчетете сигналите на детето, то ще ви покаже дали има нужда от проходилка или не.


Първите стъпки на бебчо можете да очаквате между 9 и 18 месеца. Именно в тази възраст идва големият въпрос за или против проходилките.

 


Едната теория е, че проходилките дават фалшива опора на детето. То свиква твърде бързо с нея, стъпва приведено напред и не знае как да пада, ако няма опора. По-важно е мъничето да се учи само да се изправя и да стои на крачетата, което с проходилката не може да стане. Само този начин то ще започне да крачи смело и когато почувства, че е готово. Някои педиатри твърдят, че бебето използва проходилката единствено, за да се вози, но не и да се учи да ходи. Може да забележите, мъничето да се засили и след това да вдигне крачетата, за да може да се пързаля на воля. Много често бебетата стават твърде уверени в проходилката и започват да я бутат бързо и често се преобръщат.

 

Другата теория не отрича проходилките. Все пак, добре е мъничето да може да стои само на крачетата си и да се опитва да прави по няколко стъпки само, за да го сложите в проходилка. В такъв случай тя ще му помогне да придобие увереност и ще му бъде верен помощник в откриването на нови и интересни неща. Не се учудвайте, ако кухненските шкафове и чекмеджета се окажат любимото място за игра. Обикновено проходилката е нужна на детето не повече от месец или 2-3 седмици.

 

В момента, в който то е уверено да ходи само, проходилката само ограничава движенията му и то отказва да стои в нея. Не на последно място, проходилката е глътка спокойствие за мама. Само в нея можете да оставите немирника и да сте сравнително спокойна, докато му приготвите обяда например. 

 

В случая няма правилна и грешна стратегия. Доверете се на детето, ако му харесва да бъде в проходилка, слагайте го, но нека да се опитва да крачи и без помощни средства.