Новият коронавирус се превърна в пандемия, бързо разпространяваща се из целия свят. COVID-19 е изключително заразен, той се предава по въздушно-капков и контактно-битов път, т.е. ако сме в една стая със заразен, който не носи предпазни средства много лесно можем да се заразим.

 

В тази връзка Световната здравна организация изготви и представи съвети за кърмачки, заразени с COVID-19.


 

Според СЗО кърменето е основният и най-важен източник на храна за кърмачетата. Кърмата не само осигурява имунна защита, протекция срещу алергии и затлъстяване, но също така намалява риска от развитие на заболявания като диабет. Кърмените бебета преминават през периода на коликите по-леко и още много други предимства.

 

В скорошно изявление на СЗО се казва, че близкият контакт и ранното изключително кърмене помага за правилното развитие на бебето. Следователно жените с COVID-19 могат да кърмят, ако желаят да го направят. До момента няма доказателства вирусът да се предава чрез кърмата.

 

Въпросът е изключително важен, защото кърменето е процес, който изисква близък контакт и вероятността за заразяване е голяма. СЗО дава следните насоки за кърмене на жените, които са заразени:

 

•    Ако сте заразена, но държите да продължите да кърмите е необходимо да спазвате висока хигиена. Преди всяко кърмене трябва старателно да се измиват гърдите, ръцете и всяка част от тялото, която влиза в контакт с бебето. Дрехите, които носите трябва да са чисти. Носенето на предпазна маска висок клас е абсолютно задължително.

 

•    Старателно почиствайте и дезинфецирайте  всяка повърхност вкъщи до която сте се докосвала. Ограничете контакта с бебето единствено до кърменето.

 

В случаите, когато кърмачките предпочитат да не са в близък контакт с бебето или не са в състояние да кърмят, могат да се предприемат следните мерки:

 

•    Изпомпвайте кърмата. Изпомпването на кърмата, която ще бъде дадена на бебето след това е добър вариант, при който бебето ще бъде хранено с кърма, а рискът от заразяване е сведен до минимум. Изцедената кърма може да бъде съхранявана по съответните начини в хладилник или фризер.

 

•    Ако не сте в състояние нито да кърмите нито да изцеждате кърма, трябва да помислите за релактация. Абсолютно е възможно кърменето да се възстанови след направена пауза. През това време бебето може да се храни с адаптирано мляко или от банка за кърма.

 

Източник:

http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/breastfeeding-advice-during-covid-19-outbreak.html