Млечните продукти са основна хранителна група, с тяхното въвеждане не бива да се бърза, тъй като те спадат към храните алергени.

 

Като първи млечен продукт се препоръчва да се въведе масло. Първоначално се добавя количество колкото лешник към зеленчуковото пюре и се достига количество не повече от 1 ч.л. за 100 г пюре.


 

В маслото се съдържат ценни мазнини, които подпомагат развитието на мозъка. Някои педиатри препоръчват добавянето на малко масло да стане около 6-7 месец. Маслото е калоричен продукт и с него не бива да се прекалява. 1 с.л. масло ГХИ съдържа около 45 cal. До 1 година (около 9 кг) дневният калориен прием не би трябвало да е повече от 900-1000 cal.

 

В последните няколко години популярност набра маслото ГХИ. То представлява пречистено краве масло. Има по-ниско съдържание на вода, белтъци, лактоза и минимални количества казеин (белтък в млечните продукти, който е алерген). Обикновеното краве масло също е приложимо в бебешкото меню, особено ако е домашно.

 

Следващият млечен продукт, който се въвежда е сирене. Това трябва да стане не по-рано от девети месец. Сиренето, което предлагаме на бебето трябва да е отлежало, в никакъв случай прясно и задължително обезсолено. Обезсоляването става чрез киснене във вода за едно денонощие.

 

Започнете с малко количество сирене – 5-10 грама и постепенно увеличавайте количеството до достигане на около 30 грама за едно ядене. Сирене можете да предложите в попара или върху филийка с яйце и сирене, в зеленчуковото пюре или с кус-кус.
 

Изварата също се въвежда около девети, десети месец. До първата годинка количеството на изварата не бива да надхвърля 40-50 грама на хранене. С извара може да се приготвят чудесни млечно-плодови десерти, да се добавят бисквити, а също може да се добавя и към зеленчуковото пюре.

 

Кисело мляко. Все още, макар и по-рядко, битува мнението, че киселото мляко е подходяща храна за кърмачета. Изключително погрешно схващане. Въпреки че преди години този вид хранене се е практикувал, днес той е отхвърлен по редица причини – не съдържа необходимите хранителни вещества за малкото бебе, силен алерген е и т.н. Подходящо време да предложим кисело мляко е десети месец.

 

До първата годинка се препоръчва пълномаслено мляко. Ако имате възможност да заквасите кисело мляко у дома, не се колебайте. Можете да го предлагате в чиста форма или в заливки и печива.

 

Прясно мляко. Въвеждането му трябва да се остави за една по-късна възраст – след 1,5 години. То е най-трудноусвоимият от всички млечни продукти, дори и за възрастен човек. Въвеждането на прясното мляко трябва да започне като съставна част на кремчета, грис и печива и чак след това да бъде предлагано самостоятелно.

 

Кашкавал. Препоръчва се да бъде въведен след 1,5-2 години на детето. Кашкавал и други деликатесни сирена съдържат големи количества сол и за разлика от саламуреното сирене, те не могат да се обезсолят. Ако намерите кашкавал с ниско съдържание на сол, няма проблем да го предложите след 1,5 години.