Вече успешно сте започнали захранването и бебето яде първите си зеленчуци. Около шестия месец вече можете да започнете да добавяте месо към зеленчуковото пюре. Месото се дава като се редува един ден месно-зеленчуково пюре, един ден само зеленчуково пюре.


Месото е храна, която задължително трябва да участва в бебешкото меню. То е източник на незаменими аминокиселини. Както се знае аминокиселините са градивните елементи на белтъците, които пък от своя страна изграждат нашите органи и тъкани.

 


При бебетата клетъчният растеж е изключително интензивен и съответно имат нужда от големи количества протеини. Така че месото е от изключителна важност за правилния растеж и развитие на бебешкия организъм. Белтъците също участват във формирането на имунитета.

 

Месото е източник и на ценни мазнини, които участват в изграждането на клетъчните обвивки, осигуряват правилното нервно развитие. Те са безкрайно необходими за растящия мозък. Месото осигурява нужното желязо на организма. Желязото осигурява синтезата на хемоглобин.

 

С какво месо да започнем? Подходящи първи меса са пуешко, пилешко и заешко. Около годинката се въвеждат телешко, свинско, агнешко. Пуешкото месо е с високо съдържание на желязо. То е подходящо за първо месо, ако при бебето се наблюдават ниски нива на желязото.

 

Ако имате от къде да си набавите домашно месо, можете да приготвяте месните пюрета у дома. Тъй като месото изисква по-дълга термична обработка, сварете такова количество, което ще стигне за седмица.

Месото може да се съхранява във формички за лед във фризера или да се стерилизира в бурканчета.

 

В този готов вид добавяйте необходимото количество в зеленчуковото пюре. Ако решите да използвате готови пюрета има такива, които са само чисто месо или смес зеленчук и месо. И двата варианта са приемливи.

 

Започнете с 1 чаена лъжичка месо към зеленчуковото пюре. Постепенно можете да увеличавате количеството на месото до достигане на 30-40 г за една порция.

 

Едно месо се счита за въведено след поне три приема. Тъй като месото се въвежда през ден, пет дни след първия прием на съответното месо, можем да преминем към въвеждане на нова храна.

 

Въвеждане на жълтък. След като сте въвели няколко вида месо (след около две седмици) можете да започнете да въвеждате яйчния жълтък. Той е богат на витамини, минерали и холестерол, който е важен за синтезата на хормоните. Той е важен и за нормалното мозъчно развитие.

 

Въвеждането на жълтъка също става постепенно. Започнете с количество колкото грахово зърно и постепенно увеличавайте количеството до достигане на половин жълтък. До 8 месеца количеството на жълтъка е четвъртинка. След 8 месеца може да се даде по половин жълтък.

 

Яйчният белтък се въвежда много по-късно – след навършване на 1 годинка.
След като са въведени жълтъкът и месото, се редуват – един ден месно-зеленчуково пюре, един ден зеленчуково пюре с жълтък.