Глутенът е белтъчна смес, която се съдържа в храни, произведени от пшеница и подобни на нея растения (ечемик, овес, ръж). Всички житни култури съдържат глутен. За въвеждането му се спори много. Ще намерите информация, че глутен може да се въвежда от 4-месечна възраст до след 1 година. У нас повечето педиатри съветват въвеждането да глутен да става около 8-месечна възраст и то след като сте въвели безглутеновите зърна (ориз, царевица, елда).

 

Защо трябва да сме внимателни при въвеждането на глутен? Съществува рядко, автоимунно заболяване, наречено глутенова ентеропатия или цьолиакия. Хората с това заболяване имат непоносимост към глутен и в тяхната диета той не бива да присъства.


 

Вие няма как да предвидите такова заболяване за това глутенът е редно да се въвежда внимателно, по схема. Предварително се запознайте със симптомите на глутеновата непоносимост. Изключително погрешно, дори опасно е да подлагате детето си на безглутенова диета при непотвърдено заболяване – цьолиакия. По този начин вие го лишавате от ценни влакнини, витамини от група B, и желязо.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Счита се, че въвеждането на глутена под протекцията на кърменето намалява риска от развитие на непоносимост.


Всяко глутен-съдържащо зърно се предлага по отделно по около седмица, всеки ден. Има препоръчителен ред: Овес, ръж, ечемик, пшеница. Процентното съдържание на глутен е най-ниско при овеса и най-високо в пшеницата.

 

Има много схеми за въвеждане на глутена. Едни от най-разпространени са:

  • Една седмица овес, една седмица ръж, седмица почивка, една седмица ечемик, една седмица пшеница
  • Предлагане на глутен всеки ден без пауза, в продължение на един месец като всяко зърно се предлага поне 4 дни.

 

Както всяка нова храна, глутенът също се въвежда чрез постепенно увеличаване до достигане на желаното количество. По време на захранването с глутен може да давате други храни, които са вече въведени. Въвеждането на нова храна не е препоръчително поне през първата седмица от въвеждането на глутена.

 

След като сте въвели основните глутенови култури можете да използвате кашите, съдържащи няколко зърна или да приготвяте в къщи такива. Сега е момента да предложите на детето си и коричка хляб. Така то развива фината си моторика.

 

Препоръчително е, когато въвеждате алергизиращите храни, да си водите дневник и да записвате коя храна кога е дадена.

 

Глутен се съдържа в: булгур, грахам, камут, лимец, овес, пшеница, ръж, спелта, малц, ечемик. В допълнение към зърнените храни, тестени изделия и печива – други опаковани храни, които могат да съдържат глутен са: бира, готови сосове, грис, пшеничена паста, супи, бакпулвер, готови лютеници, мед, оцет, царевични пръчици, мая на кубчета, горчица, ядкови млека, някои сушени плодове и др.