Каква е най-подходящата разлика във възрастта между децата в семейството и кога можем да започнем да планиране на втора бременност? Тук повечето специалисти биха казали, че това е въпрос за милион долара. И всъщност правилен отговор няма.

 

Най-важното нещо, с което трябва да се съобразим, е състоянието на майката. Времето между първата и втората бременност зависи от това как е протекла първата, дали тя е настъпила спонтанно или посредством асистирана репродукция, дали е имало усложнения по време на бременността и как е протекло раждането – естествено или посредством цезарово сечение.


 

Според акушер-гинеколозите е добре да се изчака между 6 месеца и 1 година след нормално раждане и поне 2 години след цезарово сечение. Това са периодът, за който матката се е възстановила напълно и вече е готова за нова бременност. Състоянието на всяка жена е индивидуално и всякакви притеснения и съмнения относно планиране на втора бременност е добре да бъдат обсъдени с акушер-гинеколог.

 

Другият важен аспект от семейното планиране е възрастовата разлика между двете деца.

 

Разлика от 1 или 2 години е изключително благоприятна за децата. Те са почти на еднаква възраст, вълнуват се от еднакви играчки, активности, могат да имат едни и същи приятели и с времето различията между тях напълно изчезват. Такава малка разлика създава по-големи трудности за родителите. И двете деца имат нужда от внимание и грижи по едно и също време и това може да е много изтощително както физически, така и емоционално.

 

Разлика от 3 до 5 години е по-благоприятна за родителите и по-неблагоприятна за голямото дете. В тази възраст то вече е относително самостоятелно и дори може да е помощник на мама. Но появата на нов член на семейството може да бъде голям стрес за него, ако то не е подготвено за тази голяма промяна.

 

Разлика между 6 и 10 години е проблематична и за двете деца, но е по-удобна за родителите. По-голямото дете вече е самостоятелно и дори може да поеме голяма част от задълженията вкъщи. Но пък голямата възрастова разлика може да се окаже пречка за изграждане на по-близки отношения между децата.