През втория месец започват да се проявяват личностните характеристики на бебето. То гледа околния свят с широко отворени очи. Между него и майка му вече са се формирали отношения на доверие и разбиране. Но бебчо все още не е готов за активен контакт с обкръжаващите го хора. Поведението на мъничето става все по-осъзнато. Реакциите на външните дразнители вече не са инстинктивни. Поведението му зависи от промените в околната среда.

 

Физическо развитие. При навършен един месец бебето тежи около 4 кг. През втория месец бебетата наддават между 500 г и 1200 г. Дължината на бебчето в началото на втория месец е приблизително 53 – 57 см. Ръстът се увеличава с около 3 см.


 

През втория месец бебето продължава да свива телцето си. Но в положение по гръб мъничето все по-често задържа главата си в средната линия, а не я накланя настрани, както прави новороденото. Към края на втория месец бебето вече задържа главата си в такава позиция до 10 секунди. Когато го поставят по корем, то веднага се опитва да повдигне глава и дори може да я задържи за 3 секунди. При това главичката се люлее на различни страни, а след това се отпуска ту на едната, ту на другата бузка.

 

Ако опитате да повдигнете лежащото бебе до полуседнало положение, главата му ще се отметне назад, тъй като вратните мускули все още не са достатъчно силни, за да я удържат. В този период е изключително важно да внимавате с главицата и при преместване на бебето да не се получава т.нар. камшичен удар с главичката, поради невъзможността му да я държи изправена.

 

Почти всички рефлекси на новороденото се запазват. Към средата на втория месец постепенно изчезва рефлексът за ходене. Бебето вече прави разлика между простото сукане и засищането на глада. На двумесечна възраст то съзнателно започва да смуче палеца си, т.е. то го смуче не защото палецът случайно е попаднал в устата и е предизвикал сукателен рефлекс, а защото му е приятно да го прави. Хващателният рефлекс също е силно изразен. То стиска ръчичката веднага щом поставите нещо в нея.