От 90-те години на 20-ти век Американската академия по педиатрия препоръчва децата да спят по гръб, а когато са будни да се поставят за известно време по корем. Спането по гръб значително е понижил риска от възникване на синдрома на внезапната детска смърт.

 

Когато е будно обаче бебето трябва да се поставя по корем за известно време. Доказано е, че това има редица ползи, както за физическото, така и за нервно-психическото му развитие.


 

Кое е подходящото време за поставяне по корем?

 

Важно е детето да се е наспало, да е нахранено и да е в добро настроение. Не се препоръчва поставяне по корем непосредствено след нахранването, тъй като това може да доведе до възникване на рефлукс и повръщане на храната. Хубаво е да са минали 1-2 часа от нахранването.

 

В началото продължителността трябва да е по-малка – 1-2 минути, а впоследствие бавно да се увеличава – до около 30 минути. Това упражнение трябва да се повтаря няколко пъти дневно.

 

Възможно е в началото бебето да не „одобри“ новата позиция и малко време след поставянето му по корем да започне да плаче. В този случай може да се опитате да го успокоите или да привлечете вниманието му, като му говорите или се заиграете. С течение на времето то ще свикне да стои по корем и ще прекарва все по-дълго време така. В момента, в който започне да се обръща свободно от гръб по корем и обратно, стоенето по корем ще бъде изцяло негов избор.

 

Защо е важно „коремното време“?

 

Поставянето на бебето по корем има много важно значение за укрепването и развитието на вратната и гръбната мускулатура. Така то постепенно започва да контролира движението на главата. Впоследствие укрепването на гръбната мускулатура му позволява да развие необходимите двигателни умения, така че да започне да се обръща от гръб по корем и обратно, да седи, да пълзи.

 

Поставянето на бебето по корем намалява риска от развитие на позиционна плагиоцефалия. Това състояние е известно още като синдром на сплесканата глава и се развива в първите месеци от живота на бебето. Появата му е свързана с продължителното лежане на една и съща страна, по един и същ начин, което оказва съответно натиск върху определени черепни кости, предизвиквайки тяхната деформация. За преодоляване на състоянието се препоръчва увеличаване на времето на бебето, което то прекарва по корем и промяна на позицията, в която то спи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Няколко полезни съвета за времето по корем:

  • Легнете срещу бебето, така че да може да Ви вижда. Може да му изпеете песен или да му покажете играчка, книжка или нещо което ще го забавлява и ще му отвлича вниманието.
  • Може да поставите огледало в близост до Вас, така че детето да вижда отражението си. Това обикновено се оказва много забавно за него и времето, прекарано по корем се оказва истинско удоволствие.
  • Хубаво е да сменяте често локацията, така че детето да не се отегчава и всеки път да научава нещо ново.
  • Поставяйте играчки на такива места, че да стимулирате бебето да движи главичката си, за да може да ги види. Така се тренират и зрението и очните мускули.
  • Ако детето стане неспокойно по време на упражнението, може да опитате да смените местоположението или да пробвате друго „забавление“, което да му привлече вниманието.
  • При някои бебета с гастро-езофагеален рефлукс коремното време може да се окаже по-неприятно и да доведе до обостряне на оплакванията. Това обаче не бива да Ви отказва. Първоначално обаче продължителността трябва да е по-кратка и постепенно да се увеличава в зависимост от състоянието на бебето. Освен това е хубаво да се изчака 2 часа след храненето. Това е времето, което е необходимо на храната да напусне стомаха. Съответно по този начин може да се намали рискът от появата на рефлукс.